Reklama

Vyšetřování zastaveno: Jorge Martinez nevinen

Španělský majitel týmu v MotoGP Jorge «Aspar» Martínez byl zproštěn obžaloby a vyšetřování finančního skandálu bylo zastaveno, ve kterém hrálo jednu z hlavních rolí i jeho jméno, bylo zastaveno.

Pro Jorge «Aspara» Martíneze (56) je to obrovská úleva. Soudní řízení okolo finančního skandálu známého pod jménem «Případ Valmor» bylo zastaveno.

Konkrétně se jednalo o finanční nesrovnalosti a milionové ztráty okolo prestižního závodu F1 na městském okruhu Valencia v přístavu, ve kterém byl on rovněž zainteresován v letech 2008 až 2012 s firmou «Valmor Sports Group», kde byl Martínez více-prezidentem a třetinovým vlastníkem.

Firma Valmor měla pouze dvanáct registrovaných spolupracovníků a dle různých fám měla během 5 let vykázat ztrátu okolo 300 milionu Euro. Dle mínění regionální vlády ve Valencii by firma měla tuto sumu zaplatit, což požaduje i finanční a daňový úřad už od roku 2014.

Kromě týmového principála MotoGP a čtyřnásobného mistra světa Jorge Martíneze byl obviněn také bývalý předseda regionální vlády ve Valencii Francisco Camps a ministryně sportu Lola Johnson. A Martinez měl dle španělských médií hrát klíčovou úlohu v «Případu Valmor». To mu ale nebylo prokázáno, naopak Martínez byl dle rozhodnutí soudu pouze poradcem.

Martínez měl dle názorů médií «propírat» veřejné peníze a financovat z nich závodění svých závodních týmů Moto3, Moto2 a MotoGP. Obhajoba ale argumentovala tím, že Aspar se objevil až v okamžiku, kdy už byly smlouvy mezi Berniem Ecclestonem a městem Valencií uzavřeny, což ostatně vypověděl Martínez u soudu 17. května.

Nyní po ukončení celého případu se k celé záležitosti vyjádřila i tato španělská motocyklová ikona v novinách «Marca»: „Byly to hodně tvrdé čtyři roky. A pro mě samotného nejtěžší zkouška mého života“.

Martínez se chce nyní s plnou energií věnovat opět svým týmům v Grand Prix. V kubatuře Moto3 zažil dokonce 2018 v Le Mans díky Arenasovi a Mignovi vítězný double. Svá dvě místa na startovním roštu MotoGP ale - jak už jsme psali - ztratí ve prospěch nového týmu Petronas-Yamaha.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama