Reklama

Veto od Yamahy, Alex Marquez zůstává v Marc VDS

Po GP Brna se zdálo být vše jasné: Alex Márquez bude 2020 závodit za Petronas-Sprinta, po Spielbergu se situace otočila úplně opačně: mladší z bratrů Marquezových zůstává u Marc VDS!, a co přinese Silverstone? Alex Marquez ke KTM do MotoGP?

Web Motoforum.cz napsal minulý týden exkluzivně, že lídr šampionátu a suverénní brněnský vítěz, 23-letý Alex Márquez pojede 2020 za tým Petronas Sprinta a ve smlouvě bude zahrnuta opce do MotoGP na další sezónu v týmu Petronas Yamaha.

O týden později se ale situace radikálně změnila a vše zůstává v už vyjetých kolejích: Lídr šampionátu prostřední kubatury Alex Marquez - mladší bratr lídra MotoGP Marca Marqueze (to píši schválně, neboť to bude hrát i v budoucnu velkou roli) pojede 2020 ve svém stávajícím týmu Marc VDS.

Nabízí se samozřejmě otázka, proč tak náhlý obrat a kdo k němu dal podnět?

V první řadě se o to přičinil Márquezův manažer Emilio Alzamora. Ten po dohodě s týmem Petronas Sprinta v brněnském paddocku začal postupně utahovat kohoutky a klást další podmínky. A hlavně Yamaha, konkrétně Lin Jarvis vyslovili jasné Veto.

Prvním problémem byl dodatek ve smlouvě, že Alex Marquez dostane 2021 místo v satelitním týmu Petronas Yamaha. To se zdálo být logické, ale mohly vzniknout nepřekonatelné problémy. Za Petronas Yamaha závodí nyní Fabio Quartararo a Franco Morbidelli. A právě Fabio Quartararo by se měl stát 2021 týmovým kolegou Mavericka Viňalese, pokud Valentino Rossi ukončí kariéru...Ale co když se nevyzpytatelný Rossi rozhodne pokračovat...Bude muset jít pryč jeho svěřenec Morbidelli a kam? A uvolnit místo právě mladému Marquezovi?

Celá situace připomínala kabaret: Týmový manažer Petronas-Yamaha Wilco Zeelenberg v sobotu v rakouském paddocku jasně vymezil pravomoci: „Já jsem zodpovědný u Petronasu za MotoGP, Johan Stigefelt má své pravomoci pouze v týmu Moto2.“

A ředitel závodního odděleni Yamahy v MotoGP Lin Jarvis jasně a lapidárně doplnil: „Co činí Petronas v Moto2, není naším tématem“.

Řečeno úplně «polopatisticky»: Yamaha odmítla dát do smlouvy s Alexem Marquezem ten důležitý dodatek: Tedy garanci místa do MotoGP na rok 2021 pro Alexe Marqueze.

Co se ovšem z diplomatických důvodů neřeklo nahlas, je ale následující skutečnost, kterou ale Yamaha odmítá oficiálně potvrdit: Yamaha rozhodně nechce mít v týmu MotoGP Alexe Márqueze, neboť: Emilio Alzamora, mistr světa 125 ccm z roku 1999, je také manažerem Marca Márqueze a už skoro deset let má hodně úzké kontakty k Honda Racing Corporation. Ostatně ho každý víkend můžeme vidět v boxu týmu Repsol Honda.

Yamaha Motor Racing nechce mít ve svém boxu žádného «špiona» od HRC a riskovat tím, že Alex Márquez u rodinného stolu v Cerveře prozradí dlouhodobé plány Yamahy a eventuální tajemství.

Jen připomínám: Marc a Alex žijí pod jednou střechou a spolu také trénují. Osobně jsem je zahlédl, jak při brněnském závodě Grand Prix, když ještě před odstěhování do paddocku, bydleli v hotelu Holiday Inn a společně absolvovali tréninkovou běžeckou jednotku okolo brněnského výstaviště...

A Alzamora je u HRC hodně váženou osobou, ostatně sedminásobný mistr světa Marc Marquez je jeho «dítětem».

„Představa, že by dva bratři jezdili ve dvou konkurenčních japonských týmech, je v praxi nemožná. Pro jednoho z nich prostě místo u nás není“, zní jasný názor z boxu továrního týmu Yamahy.

Z tohoto důvodu vyslovila Yamaha jasné Veto proti uzavření smlouvy s Alexem Márquezem.

Razlan Razali, CEO týmu Petronas-Yamaha a zároveň Petronas Sprinta pouze lakonicky prohlásil: „Jednali jsme s Alexem Márquezem, ale on zůstává ve svém původním týmu Moto2“, potvrdil Razali.

Alex by tedy měl závodit v týmu Marc VDS s novým týmovým kolegou Samem Lowesem.

Ale: Díky situaci, kdy odchází hodně nečekaně z továrního týmu KTM Johann Zarco, tak se v Red Bull-KTM vážně zaobírají myšlenkou, nabídnout uvolněné místo po francouzském jezdci, právě Alexi Marquezovi.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama