Reklama

Velkou cenu Brna budeme podporovat, vyplatí se to, tvrdí nový hejtman

Když před novým jihomoravským hejtmanem Bohumilem Šimkem (ANO) vyslovíte pochybnost, zda je správné dotovat z veřejných peněz komerční motocyklové závody, na něž přijde skoro 200 tisíc lidí, dočkáte se striktní a ne úplně v nadsázce míněné odpovědi: ''„To je pohled Pražáků na naše problémy…”''

I přes střídání na brněnském hejtmanství je jisté, že některé hodnoty tady přetrvávají - a podpora tradiční srpnové Velké ceny na Masarykově okruhu mezi ně rozhodně patří. Letos poprvé pořádal brněnskou MotoGP poprvé kraj společně s Brnem a jen „zalistovací poplatek” promotérské společnosti Dorma, díky němuž se mohou závody vůbec pořádat, vyjde zhruba na 75 milionů korun.

„Všude na světě, vyjma Monzy, kde to platí Ferrari jako svoji testovací trať, platí zalistovací poplatek region nebo stát,” říká hejtman Šimek. „Když sem přijede zhruba padesát tisíc diváků, vygenerují asi tři čtvrtě miliardy korun do státního rozpočtu. Můžu vám říct ze své vlastní zkušenosti, že když řeknete Brno, tak ve světě nikdo moc neví, co to je. Když ale v západní Evropě, řeknete MotoGP, tak každý si uvědomí: Ano, Brno, MotoGP.”

Foto: Josef Fait



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama