Reklama

Valencia: Nejen Doviziosovy a italské rekordy

Italové letos zažili neobyčejně úspěšnou sezónu v královské kubatuře. Tři různé vítěze totiž neměli od roku 2016. A «Dovi» se stal letos už osmým vítězem závodu Grand Prix napříč kubaturami 2016, který pochází z Itálie.

191 – Maverick Vinales nasbíral během této sezóny celkem 191 bodů, což je největší počet, který kdy pilot s motocyklem Suzuki získal během jedné sezóny. Překonal tak Johna Hopkinse, který získal 2007 celkem 189 bodů.

144 – Jorge Lorenzo se svým třetím místem v Malajsii postavil po 144. na stupně vítězů v mistrovství světa. Je to stejný počet pódiových umístění, kterých dosáhl jeho krajan a velký rival Dani Pedrosa. Pouze Valentino Rossi (221) a Giacomo Agostini (159) dokončili více závodů v Top-3, než oba Španělé.

130 – Mezi svým prvním vítězstvím v MotoGP - Donington 2009 a zatím posledním v Malajsii objel Andrea Dovizioso celkem 130 závodů bez vítězství. Dosavadní rekord držel Alex Barros, který mezi dvěma vítěznými závody 500-ccm - Jarama 1993 a Assenem 2000 odjel 94 závodů bez vítězství.

34 – Andrea Dovizioso stál v Malajsii po 34. v královské kubatuře, stejný počet má na svém kontě Phil Read, dvojnásobný mistr světa 500-ccm.

25 – Andrea Dovizioso se stal už 25. vítězem závodu GP v letošní sezóně. To je nový absolutní rekord. Ten dosavadní měl hodnotu 24 z roku 1974, tehdy se ale závodilo ještě navíc v seriálu Grand-Prix v kubaturách 50 ccm,- 350-ccm- a 500-ccm.

21 – Honda má před finálem náskok 21 bodů, což znamená: Pokud dojede některý jezdec s motocyklem Honda v Top-12, tak se Honda stane po 22. mistrem světa v «premier class».

10 – Andrea Dovizioso se stal teprve desátým jezdcem v éře MotoGP-Ära (tedy od roku 2002), který dokázal vyhrát závod z Pole-Position a k tomu ještě zajel během závodu nejrychlejší kolo. Tento neuvěřitelný úspěch dokázali ještě následující skvělí piloti: Valentino Rossi, Marc Márquez, Casey Stoner, Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa, Loris Capirossi, Makoto Tamada, Andrea Iannone a Alex Barros.

10 – Posledním jezdcem s motocyklem Yamaha, který vyhrál závod MotoGP, byl Valentino Rossi v Barceloně: Yamaha už nevyhrála devět závodů Grand Prix.

9 – Při závodě v Malajsii se stal Andrea Dovizioso celkem devátým letošním vítězem. Celkově letos dokázali zvítězit následující piloti: Jorge Lorenzo, Valentino Rossi, Jack Miller, Marc Márquez, Andrea Iannone, Cal Crutchlow, Maverick Vinales, Dani Pedrosa a Andrea Dovizioso.

Dosavadní rekord největšího počtu různých vítězů v jedné sezóně pochází z roku 2000 - tehdy bylo osm vítězů a vyhráli: Kenny Roberts Jr., Garry McCoy, Valentino Rossi, Max Biaggi, Alex Barros, Alex Crivillé, Loris Capirossi a Norick Abe.

8 – V Sepangu se stal Andrea Dovizioso osmým italským vítězem v sezóně 2016 – myšleno všemi kubaturami - který stál na nejvyšším stupni na pódiu? Ti další Italové byli: Valentino Rossi, Andrea Iannone, Lorenzo Baldassarri, Francesco Bagnaia, Romano Fenati, Niccolò Antonelli a Enea Bastianini. Je to nejvyšší počet vítězů Grand Prix, kteří pocházejí z Itálie od roku 1992. Tehdy to byli: Luca Cadalora, Ezio Gianola, Pier Francesco Chili, Loris Reggiani, Alessandro Gramigni, Max Biaggi, Fausto Gresini a Bruno Casanova.

7 – Sedm let a 96 dní je doba, kdy nevyhrál Andrea Dovizioso závod MotoGP. Pouze jednou měl vítěz větší časový rozdíl mezi jedním a druhým vítězstvím: Byl to Phil Read, tehdy vyhrál svůj první závod 500-ccm Grand-Prix v Ulsteru 1964 a ten druhý 1973 na Hockenheimu s motocyklem MV Agusta. Ale musíme připomenout, že Read absolvoval v tomto období pouhé čtyři závody královské kubatury - 500 ccm, neboť se koncentroval na závodění v nižších kubaturách.

3 – Andrea Dovizioso je třetím Italem, který letos dokázal vyhrát závod MotoGP. Naposled stáli tři Italové na nejvyšším pódiovém stupni v roce 2006. Tehdy to byli Valentino Rossi, Loris Capirossi a Marco Melandri.

2 – Svým vítězstvím v Malajsii na Ducati a v Doningtonu na motocyklu Honda se stal Andrea Dovizioso teprve čtvrtým jezdcem v éře MotoGP, kteří dokázali vyhrát tyto závody královské kubatury na motocyklech dvou značek. To se dosud podařilo pouze následujícím jezdců, kterými byli: Valentino Rossi, Casey Stoner a Max Biaggi.

2 – V Malajsii se stal Andrea Dovizioso druhým pilotem v roce 2016 (tím prvním byl Andrea Iannone), který vyhrál s motocyklem Ducati. To se naposled této italské továrně podařilo v sezóně 2007 – tehdy vyhráli Casey Stoner a Loris Capirossi.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama