Reklama

Valencia: Brad Binder může překonat Rossiho rekord

Ve Valencii budou bojovat Enea Bastianini, Francesco Bagnaia a Jorge Navarro o druhé místo v kubatuře Moto3. Mistr světa Brad Binder je jasný od GP Aragónu a může se postarat o další rekordy.

Vítěz ze Sepangu Francesco Bagnaia z týmu Aspar-Mahindra je v šampionátu MS-Moto3 19 bodů za druhým v MS Eneou Bastianinim. Jorge Navarro ztrácí další 2 body. Bastianini propásl GP v Sepangu kvůli naštípnutému obratli T9.

- Před posledním letošním závodem vede Brad Binder (Red Bull KTM Ajo) s náskokem 130 bodů a může vytvořit další dva rekordy. Ten první je největší náskok v Moto3, který zatím drží Sandro Cortese z roku 2012 a má hodnotu 111 bodů. Ten druhý je napříč všemi kubaturami a drží ho Valentino Rossi z roku 2005, který tehdy vyhrál s náskokem 147 bodů v královské kubatuře před Marcem Melandrim.

- Žádný z aktuálních jezdců ve startovním poli Moto3 dosud nedokázal vyhrát závod Grand-Prix na okruhu Circuit de la Comunitat Valenciana Ricarda Torma.

- Všechny čtyři závody Moto3, které se dosud ve Valencii odjely, vyhráli jezdci s motocykly KTM: 2012 – Danny Kent, 2013 – Maverick Vinales, 2014 – Jack Miller a 2015 – Miguel Oliveira.

- Tři jezdci, kteří bojují o titul «Rookie of the Year» v Moto3, dělí v tabulce pouhých 6 bodů: Nicolo Bulega (Sky Racing Team VR46), Joan Mir (Leopard Racing) a Fabio Di Giannantonio (Gresini Racing Moto3). Ani jeden z nich ale v Malajsii nebodoval.

- Jorge Navarro (Estrella Galicia 0,0) byl vloni ve Valencii odmávnut jako druhý - a byl to jeho nejlepší výsledek v Grand-Prix 2015.

- Druhé místo Jakuba Kornfeila (Drive M7 SIC Racing Team) v Malajsii bylo jeho prvním pódiovým umístěním od loňské Valencie, kdy skončil v Top-3.

- Bo Bendsneyder (Red Bull KTM Ajo) je od doby Wilca Zeelenberga 1991 v kubatuře 250-ccm prvním Nizozemcem, který dokázal během jedné sezóny získat v Grand Prix více než jedno pódiové umístění. Jediným nizozemským jezdcem v kubatuře «Lightweight», který dokázal získat během jedné sezóny více než jedno pódium, byl Hans Spaan 1990.

- Karel Hanika startoval ve Valencii už dvakrát: Vždy mu vyšly velmi dobře kvalifikace (P6 & P8), v závodě pak ve svém Rookie sezóně dojel v Top-10, vloni kvůli crashi závod nedokončil z P13. Pro Haniku to zřejmě bude po 45 závodech Grand Prix v kubatuře Moto3 loučení s kubaturou «Lightweight».

- Jakub Kornfeil má naopak na Valencii jen ty nejlepší vzpomínky: Pojede zde už po 8.: V Rookie sezóně 2009 sice nedojel, 2010 ovšem získal body za P15. 2011 se mu nedařilo, když byl v cíli odmávnut až na P24. O rok později ale na okruhu Ricarda Torma dojel na 7. místě, 2013 pak těsně za body na P16. 2014 se umístil na P13 a vloni zde zazářil, neboť byl podruhé v životě odmávnut na pozici znamenající stupně vítězů - 2. místo v cíli.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama