Reklama

V Jerezu startuje 12. ročník Red Bull Rookies Cupu

Na okruhu Circuito Jerez začne o následujícím víkendu už 12. ročník Red Bull Rookies Cupu, tedy nejznámějšího závodní seriál pro motocyklové talenty. Rovněž letos budeme mít české zastoupení, jedním z favoritů bude už zkušený Filip Salač - ten pojede už svou 3. sezónu.

Prvním vítězem se stal 2007 současný pilot MotoGP Francouz Johann Zarco, tím zatím posledním Japonec Kazuki Masaki, současný jezdec MS-Moto3. V listině vítězů jsou ale i dva čeští jezdci, v roce 2009 vyhrál celkově Jakub Kornfeil, který bude v Jerezu rovněž závodit a to v kubatuře Moto3. Druhým českým vítězem je pak Karel Hanika, vítěz 2013 - tomu letos můžeme fandit v EWC.

O minulém víkendu závodili někteří účastníci Red Bull Rookies Cupu ve Valencii, kde se jel druhý a třetí závod šampionátu CEV-Repsol kubatury Moto3. Zatímco favorizovaní turečtí bratři Deniz Öncü a Can Öncü v obou závodních jízdách totálně propadli, tak se dařilo japonskému mladíkovi jménem Yuki Kunii. Český jezdec Filip Salač jednou obsadil 9. místo, takže výsledek byl spíše průměrný.

Z loňských účastníků zůstali v šampionátu třetí z roku 2017 Can Öncü a čtvrtý Deniz Öncü. Pojede i vloni šestý Japonec Ryusei Yamanaka, osmý Španěl Adrián Carrasco a samozřejmě horkým favoritem je i náš Filip Salač.

Na nedávných oficiálních testech - rovněž v Jerezu - dominoval 14-letý Can Öncü, následovali Japonec Ryusei Yamanaka, lídrův turecký sourozenec Deniz Öncü, náš Filip Salač, Carlos Tatay a Sean Kelly.

25 motocyklových talentů ze 17 zemí splnilo výběrová kritéria pro Red Bull MotoGP Rookies-Cup a v sezóně 2018 pojedou na svých strojích KTM RC 250 R v celkem 12 závodních jízdách.

V uplynulých 11 letech se vždy konal minimálně jeden závod na Masarykově okruhu v Brně, letos bohužel tomu tak nebude - místo toho se po 4 sezónách vrací tento závodní seriál do italského Mugella.

Mnoho bývalých Red Bull Rookies se úspěšně etablovalo do mistrovství světa, v minulých třech letech se dokonce Danny Kent, Brad Binder a Joan Mir stali mistry světa. Joan Mir postoupil 2018 do MS-Moto2 a vytvořil tak Bradu Binderovi konkurenci. Dvojnásobný mistr světa Moto2 Johann Zarco (vyhrál historicky první Rookies-Cup) pokračuje ve své úspěšné kariéře a prosadil se dokonce v královské kubatuře MotoGP.

Red Bull MotoGP Rookies Cup - startovní listina 2018

3 - Pasquale Alfano (I)
5 - Simon Jespersen (DK)
6 - Ryusei Yamanaka (J)
7 - Barry Baltus (B)
11 - Dan Jones (GB)
12 - Filip Salač (CZ)
19 - Sasha De Vits (B)
22 - Peetu Paavilainen (FIN)
24 - Xavier Artigas (E)
28 - Adrián Carrasco (E)
29 - Billy Van Eerde (AUS)
30 - Max Cook (GB)
31 - Gerry Salim (INA)
40 - Sean Kelly (USA)
43 - Steward Garcia (CO)
44 - Nicolás Hernández (CO)
50 - Jason Dupasquier (CH)
53 - Deniz Öncü (TR)
61 - Can Öncü (TR)
62 - Aidan Liebenberg (RSA)
66 - Adrián Huertas (E)
83 - Meikon Kawakami (BR)
88 - Matteo Patacca (I)
92 - Yuki Kunii (J)
99 - Carlos Tatay (E)

Red Bull MotoGP Rookies Cup – termínový kalendář 2018

05./06. května: Jerez (Španělsko) - 2 závody
02. června: Mugello - (Itálie)
30. června/1. července: Assen (Nizozemí) - 2 závody
14./15. července: Sachsenring (Německo) - 2 závody
11./12. srpna: Red Bull Ring (Rakousko) - 2 závody
08. září: Misano (Itálie)
22./23. září: Aragón (Španělsko) - 2 závody



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama