Reklama

V Brně začíná česká motocyklová sezóna

Jarní cena Brna je pro tuzemské závodníky na silničních motocyklech už tradičním začátkem sezóny. Letos se na dráhu Masarykova okruhu jezdci vydají 6. – 8. dubna 2018.

Po loňské úspěšné premiéře v programu závodního víkendu nesmí chybět populární sidecary. Do boje o první body v seriálu International Sidecar Trophy vyrazí taky dvě české posádky.

Téměř tři desítky posádek se o víkendu divákům představí v rámci evropského šampionátu sidecar. Populární sajdy se na Masarykův okruh vrátily loni po dvacetileté přestávce. „Už od prvního tréninku byl ohlas na dráhu pozitivní. Je to rychlý okruh, až do loňského roku jsme v seriálu jezdili hlavně technické tratě. Od ostatních vím, že se právě proto do Brna obzvlášť těší a tomu odpovídá i nabitá startovní listina. Letos by závod měl být ještě zajímavější, protože většina už má trať vyzkoušenou a mohla se tak lépe připravit,“ říká Miroslav Medek, člen jedné ze dvou tuzemských posádek. Společně s ním pojede Ondřej Kopecký. Závodu se zúčastní i Roman Sedláček a Kateřina Rozeneková.

Sidecary se vyjma pátečních volných tréninků a sobotních kvalifikačních jízd objeví hlavně ve dvou víkendových závodech. Do obou těchto klání vyrazí pohromadě trojkolové stroje kategorií F1 a F2. „My startujeme ve třídě F2, což je kratší sidecar s motorem o objemu do 600 cm3 umístěným vpředu před jezdcem. Kategorie F1 znamená delší, třímetrové stroje, které mají motor o objemu nad 600 cm3 za pilotem,“ vysvětluje Medek. Společně s Ondřejem Kopeckým mají kromě účasti v International Sidecar Trophy další ambiciózní plán. Jako první česká dvojice by se příští rok chtěli zúčastnit kultovního britského závodu Isle of Man TT.

Zatímco loňský ročník Jarní ceny Brna provázelo spíše zimní počasí, letos se předpověď jeví optimisticky. I díky tomu předběžná startovní listina čítá 281 pilotů a 324 motocyklů. Někteří jezdci jsou totiž přihlášeni do dvou a více kategorií, kterých se na startovním roštu v rámci víkendu vystřídá hned 15. Přestože se závody jedou na specializované dráze, získané body se jezdcům započítají do závodního seriálu na přírodních okruzích.

Jarní ceny Brna se zúčastní i tři členové Brno Circuit Junior Racing Teamu Alexandra Pelikánová, Patrik Carda a Petr Pelech. „Startují především proto, aby v ostré konkurenci získali další cenné zkušenosti. Zároveň se ale určitě pokusí navázat na loňskou úspěšnou sezónu, kdy se celému juniorskému týmu dařilo. Jezdci z prestižních evropských šampionátů vozili velmi pěkné výsledky, takže je na co navazovat,“ bilancuje manažerka Brno Circuit Junior Racing Teamu Tamara Hanáková. Všichni tři se představí v kategorii Stock 300.

Pro fanoušky budou od pátku do neděle otevřené sedadlové tribuny T3, T5 a přírodní tribuna C. Vstup i parkovné u těchto tribun je po celou dobu konání Jarní ceny Brna zdarma. Vstup do paddocku je možný v sobotu a neděli za poplatek 150 Kč.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama