Reklama

Úvaha: Je vůbec možná pomoc Valeho pro Doviho?

Italská média - a to nejen motocyklové weby - hodně přetřásají otázku, která zajímá možná hodně velkou skupinu motocyklových fanoušků - a nejen Italů. Tedy bude existovat komplot Italové proti Španělům!

Pomůže v posledních třech závodech Grand Prix v boji o titul mistra světa Valentino Rossi (Yamaha) svému krajanovi Andreovi Doviziosovi (Ducati) v boji proti španělskému lídrovi šampionátu Marcu Marquezovi (Honda).

Pokud si vzpomenete na sezónu 2015 tak, o titul mistra světa bojovali v posledních třech závodech tehdejší sezóny dva tovární piloti Yamahy: Jorge Lorenzo ze Španělska a Valentino Rossi z Itálie. Vše začalo Rossiho prohlášením ve čtvrtek na TK před Sepangem, že proti němu stojí španělská enkláva. A že to všichni viděli na závodě na Phillip Islandu.

To ale nebyla pravda, ostatně výsledek GP Austrálie toto prohlášení «The Doctora» jasně negoval: Vyhrál Marquez o 0,243 před Lorenzem (navíc Marquez připravil svého krajana o vítězství teprve v posledních metrech závodu), kdyby to byla pravda, tak byl výsledek pod šachovnicovým praporkem úplně opačný!

Ovšem potom v Sepangu Rossi hodně nevybíravým způsobem «pomohl» Marquezovi ke crashi, Race Direktion se ho bálo okamžitě potrestat - každý jiný by okamžitě uviděl černou vlajku! - a potrestalo Rossiho za jeho «nesportovní» jízdu dle mého názoru hodně měkce, pouze postavením «The Doctora» na poslední místo na startovním roštu ve finále na okruhu Ricarda Torma ve Valencii.

Od té doby emoce trochu utichly, ale přes (asi dvakrát) podané ruce «starého» Itala a «mladého» Španěla, není jejich vzájemný vztah nějak idylický, prostě se jen respektují jako konkurenti.

Mimochodem: Pokud je někdo schopen se výsledkově přiblížit 38-letému Rossimu, eventuálně ho překonat, tak je to právě 24-letý Marquez. Porovnejte si sami: Rossi - 9 titulů mistra světa a 115 vítězných závodů GP versus Marquez - 5 titulů mistra světa a 60 vítězných závodů GP.

Ale je nyní možná pomoc Rossiho krajanovi Doviziosovi proti španělskému obhájci titulu Marquezovi v boji o titul mistra světa MotoGP 2017?

Názor můj se shoduje s názorem většiny italských motocyklových médií a odpověď zní jasně: Nééééé!

A proč ne?

1. Tak zaprvé: Valentino Rossi nikdy neměl Andreu Doviziosa v lásce. I když jejich vztah není vyhrocený jako v dobách Rossi versus Biaggi, tak je všeobecně známo, že Ital Rossi se daleko více přátelí s jiným krajanem jménem Andrea Iannone. Nejenže má Iannone od Rossiho koupený jeho starý obývací truck a oba dva na letmý pohled úplně stejné «hotely na kolečkách» stávají v paddocku (pokud to situace umožní) úplně vedle sebe, prostě sečteno a podtrženo: Vale Doviho zas tak nemusí!

2. A druhý důvod o nemožnosti takové pomoci je zcela prozaický: Tovární pilot Yamahy má díky nedoléčenému zranění z tréninku endura (musel kvůli němu vynechat domácí závod v Misanu) úplně jiné starosti, než pomáhat krajanovi k eventuálnímu zisku titulu mistra světa!

3. Rossi je jediným Italem, který se stal v éře kubatury MotoGP mistrem světa a zůstal by jím i nadále - co jeho samolibosti rozhodně lichotí, stejně jako to, že mu někdo vymyslel přezdívku «The Doctor»...!

A jakou roli může sehrát Jorge Lorenzo? Jeho situace je hodně rozporuplná: Jako tovární pilot Ducati by měl stát na straně Doviho, na straně druhé je Španělem, tedy mu je Marquez určitě názorově bližší a také mateřštinou, i když všichni pravidelní obyvatelé paddocku MotoGP dobře vědí, že Jorge se přátelí především s Aleixem E.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama