Reklama

Tým Ioda Racing a Giampiero Sacchi končí

Tým IodaRacing se nezúčastní finálového závodního víkendu šampionátu WorldSBK v katarském Losailu a zřejmě se ani neobjeví na startovním roštu tohoto šampionátu 2018.

Giampiero Sacchi, jehož jméno je nerozlučně spjato se značkami Aprilia a Derbi, s kterými získali za jeho účinkování v těchto motocyklových stájích mistrovské tituly Valentino Rossi, Loris Capirossi, Max Biaggi, Manuel Poggiali a Jorge Lorenzo, končí své účinkování v silničním motocyklovém mistrovství světa.

Italský manažer ještě v letech 2013 aktivoval svou závodní stáj IodaRacing v kubatuře MotoGP (jezdili zde Danilo Petrucci a také náš Lukáš Pešek), aby později přešel do WorldSBK: Zde letos závodí s motocyklem Aprilia Argentinec Leandro Mercado - aktuálně na 11. pozici v MS-Superbike.

To vše je ale minulostí, tým IodaRacing se z finančních důvodů nezúčastní sezonního finále v katarském Losailu a Giampiero Sacchi - pokud se něco pronikavě nezmění na příští sezónu - se svým týmem nebude k vidění ani na startovním roštu sezóny 2018.

„V MotoGP existuje inteligentní “demokratický„ systém. Dorna dává opravdu dobré peníze do soukromých týmů, takže třeba Lucio Cecchinello může mít konkurenceschopný motocykl a může sponzorům nabídnout, že pokud budou mít štěstí, tak můžete i vyhrát, což se mu vloni také podařilo. V Superbike se něco takového stát nemůže...“ , říká Sacchi o kvalitě motocyklů v těchto závodních seriálech.

„V Superbike je vše už od samotného rozjezdu rozděleno na dvě skupiny, na tovární a na soukromé. Pro nás je 100 000 Euro záležitostí života či smrti, pro továrny celkem nic. Pokud jde o tým jednoho pilota, jakým je třeba náš tým, tak potřebujete 300 000 Euro na výplaty (kromě pilota samotného), 350 000 Euro dáte za cestovní náklady, hotely a další nezbytné výdaje. A to jsme ještě nehovořili o motocyklech, pneumatikách a náhradních dílech. Chcete-li absolvovat sezónu bez problémů potřebuje 1,5 milionu, jestli ne 2. A kde je najdu, když nemohu sponzorům nic nabídnout jako třeba v MotoGP?“, vypočítává rozpočet závodění týmu o jednom jezdci v MS-Superbike.

„Opravdu musím být vděčný Carmelu Ezpeletovi, jinak bychom nebyli schopni vůbec závodit. V projektu Superbike opravdu v současné době nevím, co bych měl sponzorům prodat?“ , je názoru Sacchi, který má sice ohromně rád Racing jako takový, ale momentálně nevidí světlo na konci tunelu zvaného MS-Superbike.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama