Reklama

Turecká federace platí pro Sofuogla & Co. skoro milion Euro

Díky Kenanu Sofuoglovi se stal motocyklový sport v Turecku sportovní kulturou. A turecká motocyklová federace dává do silničních motorek opravdu hodně peněz. Jen pro sezónu 2017 dostane Team Kawasaki Puccetti od TMF 975.000 Euro!

Z těchto peněz je financován u Puccettiho multišampión Kenan Sofuoglu v WorldSSP, Toprak Razgatlioglu v ME-STK 1000 a Harun Cabuk v novém šampionátu WorldSSP 300.

„Jsme vlastně týmem dvou motocyklových federací“, potvrzuje mezi čtyřmi očima v rozhovoru týmový šéf Manuel Puccetti a hned vysvětluje: „V sezóně, kdy k nám přišel Kenan, jsme začali spolupracovat s tureckou motocyklovou federací. Naším cílem je dostat talenty z Itálie a z Turecka nahoru. Peníze od turecké federace nám pomáhají tento projekt spolufinancovat. Peníze nejsou jen na závodění samotné, nýbrž také pro ubytování jezdců, pro jejich trénink, aby mohli závodit v Supermotu atd. Kenan odvádí hodně práce, každý rok najde nějaké talenty. Kenan se kompletně stará o sportovní život tureckých talentů. Vždy najde nějaké nové talenty. Jak je dobrý Toprak, už každý vidí. Cabuk potřebuje ještě trochu času“.

Sofuoglu je v Turecku velmi populární, pouze málo domácích sportovců je známějších. K prezidentu Erdogan má pravidelný soukromý kontakt.

Samozřejmě, že ostatní závodníci v Turecku nejsou nadšeni tím, že velká část budgetu motocyklové federace leží v Sofuoglových rukách.

Puccetti ale odporuje: „Kenan společně s Red Bullem organizuje každý rok dvoudenní tréninkový tábor na svém privátním závodním okruhu, zve na tento tábor 100 mladých jezdců. Nejlepší ale nekončí jen v paddocku Superbike. Bratři Deniz a Can Öncü závodí třeba v asijském šampionátu a také v Red Bull Rookies Cupu. Také ve španělském šampionátu závodí mladí Turkové. To je ale možné pouze za podpory turecké motocyklové federace. Peníze ale nedostávám pouze já, je to pouze část. Všechny peníze jdou vlastně do Kenanova projektu“.

„V Itálii a ve Španělsku je daleko těžší takový projekt udržet při životě, ale v Turecku není žádná motocyklová historie, takže federace dělá hodně pro to, aby se z mnoha mladých jezdců filtrovali opravdoví talenti. Až Kenan jednou skončí, bude se věnovat 100% tomuto projektu. Je hodně silnou osobností a také clever, dobře ví, jak mladé závodníky motivovat a jak se o ně jako manažer starat“, říká dále Puccetti.

Ovšem před rokem 2019 to určitě nepřipadá v úvahu, Sofuoglu prodloužil koncem května minulý víkend svou smlouvu s Kawasaki Europa a s týmem Puccetti a i v 2018 bude závodit v šampionátu WorldSSP.

Jen na okraj trochu statistiky: 32-letý Turek je opravdovým specialistou šampionátu WorldSSP, když zatím objel 121 závodů v této kubatuře. 82x stál na pódiovém stupni, 42x byl odmávnut jako vítěz, získal 33 Pole Position a zajel celkem 30 nejrychlejších kol v závodě. V jiných šampionátech a kubaturách se mu ale nikdy moc nedařilo: V WorldSBK během 23 závodních jízd byl pouze jednou odmávnut v Top-9 (2008 - Magny Cours). V MS-Moto2 během 14 startů v sezónách 2010/2011 byl jednou druhý v mokrém Assenu.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama