Reklama

TT-Side: V novém rekordu vyhráli Birchall - Birchall

Britská bratrská dvojice Ben a Tom Birchallové vyhráli suverénně Race side1, a zlepšili vlastní rekord okruhu o 15 sekund! Závod byl zastíněn těžkou havárii dvojice Tony Baker/Fiona Baker-Holden.

Od roku 2015 nevyhrál závod side na TTT nikdo jiný než Ben Birchall (5 vítězství) a John Holden (1 vítězství). Oba dva dominovali i dnes, stejně jako v tréninkových jízdách. Časem 19:25,369 zajel Birchall se svým bratrem Tomem i nejrychlejší čas. Druhými nejrychlejšími byli Holden/Lee Cain a třetími Tim Reeves/Mark Wilkes.

Při prvním dnešním mezičase na úseku Glen Helen vedli překvapivě Holden/Cain, za nimi následovali favorité Birchall/Birchall a Reeves/Wilkes. První tři dvojice dělily pouze 2 sekundy. Následovali obě dvojice bratrů Fondových na P4 a P5, přičemž Alan byl o jednu sekundu rychlejší než Pete.

Před vjezdem do pasáže «Mountain Section» dělila dvojice Holden/Cain a Birchall/Birchall pouhá půl sekunda, Reeves/Wilkes už ztráceli skoro 10 sekund. Obě Francouzky Estelle Leblond / Melanie Farnier musely závod vzdát kvůli defektu.

Ještě v první, kole došlo k vyvěšení červených vlajek kvůli havárii v úseku Sky Hill, naštěstí brzy přišlo uklidňující hlášení, že jezdec a jeho spolujezdec jsou při vědomí, jen museli být transportováni do nemocnice Nobles Hospital.

Se zpožděním 4 hodin a 5 minut byl odstartován restartovaný závod. Ačkoliv nebyla uveřejněna žádná jména těch, kteří havarovali, tak při re-startu chyběla dvojice Tony Baker/Fiona Baker-Holden (Baker Suzuki), takže se tento crash týkal zřejmě tohoto páru.

Teprve po startu bylo oznámeno, že opravdu havaroval 73-letý Brit Tony Baker – v době přerušení závodu na P8 - se svou dcerou a manželkou Johna Holdena, tedy Fionou Baker-Holden, on si zlomil nohu; ona vyvázla s zhmožděninami, takže relativně tato havárie dopadla dobře.

Tentokrát hned od startu opakovaného závodu nedali Birchall/Birchall nikomu šanci a šestinásobní vítězové TT hned od začátku se odpoutali od největších pronásledovatelů, kterými byli Holden/Cain a dále Reeves/Wilkes. Následovali opět Alan Founds/Jake Lowther a Pete Founds/Jevan Walmsley.

Hned v prvním kole přes pevný start zajeli Ben a Tom Birchallové nový rekord a to o4 sekundy, takže nyní má hodnotu 19:15,962 (průměr 189,101 km/h). 17-násobný vítěz Tourist-Trophy Dave Molyneux musel hned po prvním kole vzdát kvůli poruše.

Ačkoliv měli bratři Birchallové uklidňující náskok, tak dvojnásobní světoví šampioni stále své tempo stupňovali a zrychlili o dalších 11 sekund, takže jich chybí už pouze 4,353 sekund k tomu, aby se jako první dostali pod hranici 19 minut.

Za nimi následovali Holden/Cain, Reeves/Wilkes, Founds/Walmsley a Conrad Harrison/ Andrew Winkle. Dvojice Founds/Lowther dostala trest 10 sekund, neboť jim při zastávce v boxu pomáhalo místo tři povolených mechaniků celkem čtyři.

Po třech kolech měli Ben a Tom Birchallové náskok 47,132 sekundy na dvojici John Holden/Lee Cain a 1:09,033 na své velké soupeře z MS-Side, tedy dvojici Tim Reeves/Mark Wilkes. Pro oba vítěze to byl dnes už sedmý úspěch při Tourist Trophy.

Výsledek závodu Tourist Trophy side 1: 1. Ben Birchall/Tom Birchall (GB), Honda LCR, 3 kola za 57:33,635. 2. John Holden/Lee Cain (GB/GBM), Honda LCR, 47,132 sec. 3. Tim Reeves/Mark Wilkes (GB), Honda LCR, +1:09,033 sec. 4. Pete Founds/Jevan Walmsley (GB), DDM Suzuki. 5. Alan Founds/Jake Lowther (Yamaha LCR). 6. Conrad Harrison/Andrew Winkle (GB), Honda LCR.
Nejrychlejší kolo: Birchall/Birchall za 19:04,353 (průměr 191,019 km/h).



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama