Reklama

Tragédie: William Dunlop utrpěl smrtelné zranění

32-letý William Dunlop dnes zemřel na následky havárie při tréninku kubatury «Open Race» na závod «Skerries 100» s motocyklem Yamaha R1, tedy irské silniční klasiky v Dublinu.

Havárie se stala v úseku «Sam's Tunnel», kdy byk William Dunlop ve svém třetím kole s motocyklem, který sponzoroval Temple Golf Club.

Severní Ir William Dunlop pocházel z motocyklové dynastie rodiny Dunlopových, byl bratrem Michaela, synem Roberta a synovcem Joeyho. Stal se tak letos třetí obětí závodů Road Racingu na britských ostrovech, před ním zahynuli během Tourist Trophy Adam Lyon a Dan Kneen.

Jinak jak otec Robert, tak strýc Joey rovněž zahynuli při závodech Road Racingu. Otec Robert Dunlop se smrtelně zranil při tréninku na North West 200 v roce 2008. Strýc Joey - legendární závodník na Tourist Trophy (26 vítězství) a bývalý mistr světa TT-F1 pak zahynul 2. července 2000 v estonském Tallinu v závodě kubatury 125 ccm.

William Dunlop ze Severního Irska - jeho přítelkyně Janine s ním čekala druhé dítě - je tedy bratrem 18ti-násobného vítěze Tourist Trophy Michaela Dunlopa. Kvůli komplikacím s eventuálním předčasným porodem odřekl William v červnu účast na letošní Tourist Trophy.

Ve své kariéře získal William Dunlop celkem 6 pódiových umístění na Tourist Trophy, když zde startoval v letech 2006/2016 celkem ve 40 závodech různých kubatur. A vítězný byl i v závodech North West 200 v kubaturách 125 ccm a 250 ccm (2009), trumfoval i v kubatuře Supersport 2012 a Superbike 2012.

Vyhrál rovněž tradiční Ulster Grand Prix v Dundrodu celkem sedmkrát: 3 vítězství zaznamenal v kubatuře Supersport, dvě ve 125-kách a dvě ve 250-kách.

William Dunlop byl ale především specialistou na irské silniční závody, když dokázal vyhrát celkem 108 «Irish Road Races»!

Mimochodem: William Dunlop startoval 2009 i v závodě Grand Prix ve Valencii v kubatuře 250 ccm, což byl poslední závod této kubatury vůbec.

Tento okruh, kde se jezdí závod «Skerries 100», je v některých pasážích hodně úzký, a dochází zde proto ke smrtelným haváriím: 2015 zde třeba zahynul Dr. John Hinds, když na konci skupiny jezdců vykonával svou vlastní službu, tedy «létající asistence».

R.I.P.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama