Reklama

Tourist Trophy 2018: Kdo bude největším soupeřem Michaela Dunlopa?

Už pouze dva dni chybí k tomu, aby se vydal první jezdec na okruh Mountain Course ležícím na Isle of Man. A většina fanoušků se zabývá jedinou otázkou, kdo bude schopen letos porazit Michaela Dunlopa?

V sobotu startuje letošní Tourist Trophy když za jedním zkušeným jezdcem se vydají na jedno poznávací kolo všichni Newcomer na 60 kilometrů dlouhý okruh Mountain Course. Ale ještě stejný večer pojedou kubatury Lightweight a Supersport svůj první trénink. Přes dvě hodiny budou mít čas seznámit se s tratí nejslavnějšího motocyklového závodu světa, tedy perlou Road Racingu.

A kdo jsou největší favorité letošního ročníku Tourist Trophy? Může to být ročník TT, který se bude navždy spojovat se jménem Michaela Dunlopa. Ten bude mít od týmu TAS Racing k dispozici ve velkých kubaturách BMW S1000RR, tedy opravdu prvotřídní materiál. V obou závodech Supersport pak pojede motocykl Honda CBR600RR, který jinak PTR nasazuje do mistrovství světa.

15-násobný vítěz TT je i proto největším favoritem, že se mu dva velcí konkurenti prostě na start nepostaví. Bruce Anstey musí kvůli své těžké nemoci (rakovina) celou sezónu vynechat a také John McGuinness bude na letošní Tourist Trophy pouze divákem, neboť jeho zranění nohy, které utrpěl 2017 při North West 200 stále ještě není vyléčeno.

A tak zůstává Ian Hutchinson, který v posledních dvou letech urputně bojoval s Dunlopem o vítězství. Ovšem právě on přestál prodloužení jedné své dolní končetiny a je otázkou, zda bude schopen své bezpochyby skvělé jezdecké schopnosti opravdu naplno uplatnit v závodě a také, zda motocykl Honda CBR1000RR Fireblade SP2 je už zralý na vítězství na TT.

Bude schopen Peter Hickman, vloni pětkrát na stupních vítězů, převzít roli největšího Dunlopova vyzyvatele? Závod Superbike- a Superstock, stejně jako Senior-TT dokončil vloni jako druhý, v prvním závodě Supersport a v Lightweight-TT obsadil místo třetí. Jemu se dá rozhodně nejvíce věřit, že bude Dunlopovi největším soupeřem.

Nebo se podaří z dlouhého Dunlopova stínu vystoupit dalším skvělým jezdcům? Mezi nimi je nutno jmenovat především Deana Harrisona, Jamese Hilliera, Lee Johnstona nebo Conora Cumminse. Všichni čtyři jmenovaní už na sebe v minulosti upozornili na Tourist Trophy několika skvělými Top-výsledky, Harrison a Hillier dokonce jako vítězové kubatury Lightweight-TT.

Každoročně se čísla prominentních jezdců pro hlavní závody Superbike-TT udělují veřejně a slavnostně. Nejinak tomu bude i letos. Lokalmatador Conor Cummins bude mít tu čest, vyjet na trať Mountain Course s #1, Ian Hutchinson obdržel #4, Michael Dunlop pojede se svou tradiční #6.

V minulých letech měl tuto čest Bruce Anstey, který jako první vyrážel směrem Bray Hill. Nyní tedy se vydá na trať jako první lokalmatador Conor Cummins, pocházející z Ramsey a ten bude mít na kapotáži svého motocyklu Padgetts Honda #1.

Za ním se na 60 km dlouhý okruh - pojede se tradičně šestkrát - vydají James Hillier (Quattro Plant JG Speedfit Kawasaki) a Michael Rutter (Bathams Racing BMW), teprve po nich 16-násobný vítěz Tourist-Trophy Ian Hutchinson a továrním motocyklem Honda. Ale než vyjede na trať Mountain Course největší favorit Michael Dunlop (Tyco BMW), tak před ním to s 20 sekundovým odstupem bude ještě Dean Harrison (Silicone Engineering Kawasaki).

Jeden ze spolufavoritů Peter Hickman (Smiths Racing BMW) se rozhodl pro #10, před ním budou do závodu odmávnuti a posláni na trať ještě Gary Johnson (RAF Regular & Reserve Kawasaki), Dan Kneen (Tyco BMW) a David Johnson (Gulf BMW).

Ze známých jezdců na 60 kilometrů dlouhém Mountain Course se do Top-20 nasazených nevešli třeba Ian Lougher (Suter MMX), Horst Saiger (Saiger Racing Yamaha), Ivan Lintin (Dafabet Devitt Racing Kawasaki), Stefano Bonetti (BMW), James Cowton a Adam McLean (beide McAdoo Racing Kawasaki), ačkoliv splnili základní podmínku, tedy předložit vizitku, že už dosáhli na okruhu požadované průměrné rychlosti 202 km/h.

Startovní čísla prominentních jezdců Tourist Trophy 2018

1 Conor Cummins (GBM), Padgetts Honda
2 James Hillier (GB), Quattro Plant JG Speedfit Kawasaki
3 Michael Rutter (GB), Bathams Racing BMW
4 Ian Hutchinson (GB), Honda Racing
5 Dean Harrison (GB), Silicone Engineering Kawasaki
6 Michael Dunlop (NIR), Tyco BMW
7 Gary Johnson (GB), RAF Regular & Reserve Kawasaki
8 Dan Kneen (GBM), Tyco BMW
9 David Johnson (AUS), Gulf BMW
10 Peter Hickman (GB), Smiths Racing BMW
11 Josh Brookes (AUS), Norton
12 Martin Jessopp (GB)
13 Lee Johnston (NIR), Honda Racing
14 William Dunlop (NIR), Temple Golf Club Yamaha
15 Derek Sheils (IRL), Penz13.com BMW



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama