Reklama

Toprak Razgatlioglu: Kawasaki nebo Yamaha?

2015 až 2018 se odehrával v továrním týmu Kawasaki v MS-Superbike hodně ostrý konkurenční boj, jehož aktéry byli Jonathan Rea a Tom Sykes. A něco podobného by se dalo očekávat, kdyby od příští sezóny jel místo Brita Leona Haslama turecký jezdec Toprak Razgatlioglu.

Co se týká Topraka Razgatliogla tak v padocku WorldSBK panuje jednoznačné mínění: 22-letý Turek je největším talentem v mistrovství světa motocyklů, co nejvíce podobných těm sériovým. V 49 dosud absolvovaných závodních jízdách stál už devětkrát na pódiu. A ačkoliv má v týmu Puccetti Kawasaki určitě k dispozici horší závodní materiál než mají Jonathan Rea a Leon Haslam v továrním týmu, tak je oběma Britům hodně nepříjemným soupeřem. Naposled v Kalifornii byl v obou hlavních závodech odmávnut jako třetí a vždy se umístil před Haslamem.

Pro mnoho expertů by tak bylo logické, že by se Razgatlioglu objevil 2020 v továrním týmu. Toprak je o 13 let mladší než Haslam a před letní přestávkou je v Top-6 a pouhých 11 bodů ztrácí na pátého Angličana.

Názor jednoho z členů továrního týmu Kawasaki je potom zcela jasný a hovoří jasnou řečí: „Pokud mám 22-letého jezdce, kterého pět let podporuji a který s horším motocyklem bojuje s mým mistrem světa , tak si musím jeho služby zajistit. Toprak je největším talentem posledních let a Rea má už nyní 32 let. Kawasaki bude potřebovat do dvou až tří let jeho nástupce. Pokud ho nyní nevezmu do továrního týmu, tak půjde ke konkurenci a tam se během tří let stane mistrem světa.“.

Manažer Razgatliogla Kenan Sofuoglu k tomu dodává: „Rozhodujeme se mezi továrními týmy Kawasaki nebo Yamaha.“

Ne všichni ale považují příchod Topraka do továrního týmu jako ideální cestu pro jeho další závodní budoucnost.

Jistě si všichni vzpomínáme: 2015 až 2018 byli u Kawasaki Tom Sykes a Jonathan Rea týmovými kolegy a panovala zde hodně napjatá atmosféra: Soukromě se oba dva totiž vůbec nesnášeli, dalo by se to přirovnat na podobný problém v šampionátu MotoGP v týmu Yamaha a jezdce Valentina Rossiho a Jorge Lorenza.

A s angažováním Razgatliogla se dají očekávat úplně stejné problémy: 22-letý Turek je extrémně namotivovaný a rozhodně se nespokojí s roli týmové #2.

Naproti tomu Haslam odvádí perfektně svou práci. Občas dojede na pódiovém umístění - letos už šestkrát, a hlavně vychází lidsky výborně s Reou. Atmosféra v týmu ještě nikdy nebyla lepší!

Závodit v týmu Manuela Puccettiho s továrním motocyklem Kawasaki, je ovšem také řešením. Oficiální název týmu je Turkish Puccetti Racing a barva motocyklu ZX-10RR je v tureckých národních barvách.

Pokud by ale Razgatlioglu podepsal u Yamahy, tak bude týmovým kolegou Michaela van der Marka, zatímco Alex Lowes by se musel spokojit s týmem GRT Yamaha, kde je volno po Marcu Melandrim a ani Sandro Cortese dosud není na sezónu 2020 jasný.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama