Reklama

Test v Sepangu: Honda s novou kapotáží, rychlý Stoner

Testovací pilot HRC Hiroshi Aoyama využil druhý testovací den v Malajsii na Sepang International Circuitu, aby vyzkoušel novou kapotáž RC213V připomínající řešení na motocyklech Ducati a Aprilia.

První oficiální test MotoGP sice odstartuje až v neděli 28. ledna, ale testovací piloti a tedy defacto náhradníci v továrních týmech v těchto dnech už poctivě hroutí své okruhy. A samozřejmě se zkouší různé novinky. Testovací pilot HRC Hiroshi Aoyama tak zajížděl novou kapotáž motocyklu Honda.

Variantu, kterou Japonec na své RC213V testoval, připomínala spíše řešení Ducati a Aprilie, než variantu Yamahy.

Zatímco kapotáž Hondy vypadá na první pohled jako novinka, tak experti jsou zvědavim jak dopadne případ nové kapotáže u Yamahy, když po testech ve Valencii - v listopadu 2017 - požadoval Technical Director MotoGP Danny Aldridge její přepracování. Jistě si vzpomínáte, že tam testovali Valentino Rossi a Maverick Vinales hodně extrémní řízení.

Letmým pohledem bylo totiž zřejmé, že na motocyklu Yamaha YZF R1 testovaném Katsuyukim Nakasugou v Sepangu, to oproti Valencii zas tak velká změna nebyla.

Při testech mohou týmy zkoušet různé možnosti, ovšem definitivní řešení, které bude při závodních víkendech, musí Aldridge schválit, musí být legální a homologované.

Ducati zatím nepředvedla žádné novinky, testovací piloti Casey Stoner a Michele Pirro nebyli posláni na okruh s novými «křidélky», rovněž KTM a Aprilia použila design, s kterým závodila na konci sezóny 2017.

Zatímco ve středu zajel CS#27 čas 2:01.3, tak druhý den dvojnásobný mistr světa zaznamenal čas 2:01.4.

Mika Kallio s KTM měl své nejrychlejší kolo za 2:02.6, Stefan Bradl - nový testovací pilot u HRC pak zaznamenal 2:02.9. Matteo Baiocco s motocyklem Aprilia RS-GP zaznamenal čas 2:04.5. A Hiro Aoyama s novým motocyklem Honda 2:02.3.

Na trati ale jezdili s motocykly Suzuki GSX-RR také Toni Elias (MotoAmerica Superbike), Josh Waters (Australian Superbike) a Michael Dunlop (Senior TT), kteří tyto testy dostali jako odměnu za titul v sezóně 2017 pro Suzuki v jejich příslušných šampionátech.

Neoficiální časy druhého dne testů - Sepang

1. Casey Stoner (Ducati) 2:01.4
2. Hiroshi Aoyama (Honda) 2:02.3
3. Mika Kallio (KTM) 2:02.6
4. Stefan Bradl (Honda) 2:02.9
5. Matteo Baiocco (Aprilia) 2:04.5



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama