Reklama

Takuma Aoki chce jet Le Mans

Bratři Aokiové z Japonska patří určitě mezi nejslavnější a nejpopulárnější bratry v historii motocyklového silničního závodění. Jmenují se Haruchika, Takuma a Nobuatsu - tedy seřazeno od nejmladšího po nejstaršího.

Dokonce se jim podařilo v roce 1995 během Grand Prix Japonska stát všem třem na stupních vítězů! Haruchika vyhrál v Suzuce závod kubatury 125 ccm, Nobuatsu skončil ve 250kách druhý (když suverénně vedl, ale havaroval a vyhrál rovněž s pádem Ralf Waldmann) a Takuma obsadil v závodě královské kubatury místo třetí.

Takuma Aoki měl na svém kontě rovněž závody v seriálu WorldSBK s wild card, včetně vítězného závodu v Sugu 1996. Po kompletní sezóně v MS-500 ccm 1997, kdy skončil celkově na skvělém 5. místě (včetně tří pódiových umístění), byla s velkým optimismem očekávána nová závodní sezóna, tedy 1998.

Před jejím zahájení ale došlo k tragédii a při privátních testech na jednom japonském okruhu prostřední z bratrů Aokiových, tedy Takuma, havaroval s dvouválcovým továrním motocyklem Honda-V2 a těžce se zranil.

Takuma zůstal ochrnutý a na továrním motocyklu Repsol Honda ho v sezóně 1998 nahradil Španěl Sete Gibernau.

Prostřední z bratrské trojice Aokiů Takuma ovšem vždy byl a je velkým bojovníkem a tak se v roce 2008 zúčastnil se speciálně upravených automobilem Dakar Rally a také Asia Cross Country Rally.

Nyní má před sebou další cíl: Se svým bratrem Haruchikou (dvojnásobný mistr světa 125 ccm v sezonách 1995 a 1996) - na snímku, se připravuje na motocyklový comeback. V roce 2020 - to mu bude 46 let - chce závodit v závodě 24-hodin Le Mans, tedy v šampionátu MS-Endurance.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama