Reklama

Sykes a Kawasaki se po sezóně 2018 rozejdou

Dnešní tisková zpráva továrního týmu Kawasaki KRT z WorldSBK potvrdila už dlouho známé veřejné tajemství, že Tom Sykes za tuto stáj v roce 2019 už závodit nebude.

Nebudeme zde rozebírat všechny důvody jejich rozchodu, faktem ale je, že Tom Sykes se zasloužil velkou měrou o současné dominantní postavení této značky v šampionátu WorldSBK a od příchodu Jonathana Rey do tohoto týmu se cítil být odstrčen na vedlejší kolej a to především v otázce vývoje nového motocyklu, který se dle Sykese vyvíjel pouze na přání Jonathana Rey a připomínky a názory Mr. Superpole Toma Sykese nebyly vůbec brány v úvahu.

Sykes získal pro KRT titul mistra světa 2013 WorldSBK po dlouhých 20 letech, když předtím se to podařilo 1993 naposled Scottu Russellovi. Kromě toho byl vícemistrem světa v sezónách 2012, 2014 a 2016, přičemž 2012 prohrál titul mistra světa o pouhého 0.5 bodu ve prospěch Biaggiho.

Kariéra Toma Sykese do července 2018

9 roků s Kawasaki v WorldSBK (8 s týmem KRT a 1 s PBM)
Mistr světa - World Champion 2013 pro Kawasaki
Počet startů v WorldSBK: 252 (222 za Kawasaki)
Počet vítězných závodů: 34 (34 za Kawasaki)
Počet umístění v Top-3: 106 (105 za Kawasaki)
Počet vyhraných Pole - Position: 46 (46 za Kawasaki) – absolutní rekord WorldSBK
Počet startů z první řady startovního roštu: 76 (76 za Kawasaki)
Počet nejrychlejších kol během závodu: 38 (38 za Kawasaki)

Zatímco se zdá celkem jasné, že ho v týmu KRT Kawasaki minimálně na sezónu 2019 nahradí Leon Haslam a později pak mladý Turek Toprak Razgatlioglu, tak o dalším závodním osudu Toma Sykese se dá pouze spekulovat:

Hodně bude záležet na situaci v továrním týmu Ducati, kde zatím závodí Marco Melandri a Chaz Davies. Zatímco setrvání Daviese se zdá být celkem jisté, tak Melandri zřejmě míří do nového týmu GRT Yamaha. A potom by bylo v Ducati Corse jedno volné místo...Další variantou pro Sykese je BMW!

Konec července a především srpen, kdy je v šampionátu WorldSBK dlouhá přestávka až do poloviny září, tak budou ze strany přestupů v tomto šampionátu ještě hodně zajímavé.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama