Reklama

Statistika zajímavostí před Assenem

Podívejme se na legendární okruh TT Circuit Assen očima statistiky, která se vztahuje k Motul Dutch Round.

Assen je na druhém místě po Phillip Islandu v počtu odjetých závodů WorldSBK s 54 jízdami - australský Phillip Island jich má 58.

26 nizozemských jezdců se zúčastnilo minimálně jednoho závodu šampionátu WorldSBK. Aktuální tovární pilot Yamahy Michael Van der Mark, je jediným, který dokázal závod tohoto šampionátu vyhrát (2); získat Pole-Position (1); zajet nejrychlejší kolo v závodě (2); stát na pódiu (21). Pouze v počtu startů je zatím Vd Mark druhý, před ním je Jeffry de Vries (103), ale po Assenu už bude první (104).

Posledních devět závodů vyhráli v Assenu Britové: To je nejdelší vítězná série jedné země na jednom okruhu. Začal ji Jonathan Rea ve druhém závodě 2014 a zatím ji ukončil Tom Sykes vítězstvím v loňské druhé jízdě.

Jonathan Rea zde už absolvoval 10 závodních víkendů WorldSBK a pouze jednou propásl pódiové umístění - 2009.

Jonathan Rea a Carl Fogarty jsou rekordmany vítězné série v Assenu, když vyhráli v řadě celkem 8x. Fogartyho vítězná řada je od 1993 do 199, Rea potom 2014 - 2. závod až 2018 1. závod.

Pouze jeden jezdec zde dokázal na suchém povrchu vyhrát, aniž startoval v Top 5 na roštu. Byl to Jonathan Rea 2017 ve druhé jízdě.

Kawasaki dokázala vyhrát Qualifying v Assenu a to 6x v řadě: Tato série se podařila od 2012 do 2017. Pokazil ji Alex Lowes (Yamaha) a ukončil tak čekání na Pole-Position pro Yamahu od 2011 (Toto čekání trvalo 6 let a 308 dní).

Pro Assen ale platí ještě jedna rekordní série a drží ji Kawasaki: Jezdci s motocykly Kawasaki zde vyhráli posledních 8 závodů v řadě!

V Assenu zatím vyhrálo 19 různých jezdců závody WorldSBK. Tři z nich jsou i v aktuálním startovním poli: Rea, Sykes a Eugene Laverty. Zajímavostí je, že k vítězům nepatří dvojnásobný mistr světa Troy Corser, ačkoliv zde absolvoval 30 závodních jízd a sedmkrát stál na stupních vítězů.

Ducati, nejúspěšnější značka s 25 vítězstvími, ale drží v Assenu i nejdelší neúspěšnou přestávku bez úspěchu: 6 roků / 13 závodů. Posledním jezdcem, který v Nizozemí vyhrál s motocyklem Ducati, byl Sylvain Guintoli 2012, ve 2. závodě.

Své první pódium - z celkového počtu pěti vybojovaných - zde získal nejlepší český jezdec v historii Superbike Jakub Smrž. Bylo to v Assenu 2009 - 2. jízda - za tým Guandalini.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama