Reklama

Stane se Marco Melandri letošním mistrem světa?

Říkáte si, proboha proč po prvním závodním víkendu už říkat, kdo bude mistrem světa v říjnu? No třeba statistika vítězů premiérových závodů sezóny hovoří pro italského továrního pilota Ducati zcela jasně!

V 30-leté historii šampionátu WorldSBK se vítěz z Phillip Islandu stal později 17x mistrem světa a v posledních třech sezónách bez výjimky.

Po 18 měsících bez jediného závodu se Aruba Ducati odvážila svěřit druhý tovární motocykl z Borgo Panigale nyní už 35-letému jezdci, kterého je možno klidně označit přívlastkem «diva».

Ptáte se proč? Stačí si připomenout, že tento italský jezdec nebyl nikdy za všech okolností loajální svému zaměstnavateli - sama Ducati to poznala v MotoGP 2008, i další italská značka Aprilia by o tom mohla zpívat árie - MotoGP 2015.

Zdá se ale, že Ital zmoudřel, ve své premiérové sezóně skončil v šampionátu WorldSBK s Panigale R celkově čtvrtý, navíc dokázal vyhrát domácí závod v Misanu.

Od jeho posledního zisku titulu mistra světa sice už uplynulo dlouhých 14 let (250 ccm - 2002), ale «rychlík» z Ravenny jezdit rozhodně nezapomněl jezdit s motocyklem proklatě rychle.

Melandri má na svém kontě zatím 128 závodů WorldSBK, z toho byl 22x odmávnut v cíli jako první. Je tak nejúspěšnějším Italem v historii tohoto šampionátu vůbec, když překonal Maxe Biaggiho - 158 odjetých závodů a 21 prvních míst.

Mimochodem: Právě jmenovaný Biaggi získal svůj titul v šampionátu motocyklů co nejvíce podobných těm sériových po 12 leté přestávce bez titulu mistra světa...!

Jen připomínám: Po 6-leté přestávce se vrací šampionát WorldSBK opět na Masarykův okruh do Brna a posledním vítězem - dokonce dvojnásobným - zde byl právě Marco Melandri.

V každém případě nedělní závod Superbike - ačkoliv bez hvězd typu Biaggiho, Hagy nebo třeba Baylisse - nabídl fanouškům skvělou podívanou a vrátil nám fascinující vzpomínky na zlatou éru tohoto šampionátu Superbike.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama