Reklama

Souboj dvou generací: Troy Corser proti Tomu Sykesovi

Pouze čtyři roky závodili spolu na stejných okruzích Troy Corser a Tom Sykes. Nyní nastal čas, kdy rekordy Australana mohou jeden po druhém padnut. V Portimao by Sykes mohl vyrovnat Corserův rekord vyhraných Pole-Position.

Závodili proti sobě v MS-Superbike a přece jsou úplně jiná generace. Když Troy Corser vyhrál na Hockenheimu 1995 své první Pole-Position, měl Tom Sykes právě deset let. Nyní se musí Australan připravit na to, že se bude muset brzy dělit o rekordní počet 43 vyhraných Pole-Position s britským továrním pilotem Kawasaki.

Sykes vyhrál naposled čtyřikrát v řadě Superpole a postavil se tak už po 42. na Pole-Position. A už v Portimao v polovině září by se mohl Brit Corserovi vyrovnat - a nikdo snad ani nepochybuje o tom, že ho později ještě překoná a zůstane tak samotným «Mr. Superpole».

Při podrobnějším pohledu uvidíme, jaký neobvyklý výkon vlastně Sykes dosáhl. Corser absolvoval v letech 1994 až 2011 – za 17 sezón – celkem 377 závodních startů. Sykes je po deseti letech a 228 startech stejně jako Australan na 33 vítězných jízdách a Corserův rekord vítězných Pole-Position tak získá rovněž daleko dříve.

Dokonce i takový dominátor, jakým je Jonathan Rea, závodící stejně jako Sykes v MS-Superbike od roku 2008, získal za stejné časové období pouze 11x Pole-Position!

V počtu získaných pódiových umístění ale vede 45-letý ex-pilot z Wollongongu stále s velkým náskokem: 130 : 98 je ve prospěch Troye Corsera, stejně jako v počtu nejrychlejších kol v závodě (45 : 36). Ovšem pokořit tyto rekordy Corsera je v dalších přibližně 150 Sykesových závodech MS-Superbike rozhodně možné.

Rovněž v počtu získaných bodů sice Corser vede suverénně se ziskem 4.021,5 bodů, ale už na 6. místě je právě Sykes a ten má na svém kontě bodů 2.829,5. Při svém ročním bodovém průměru 412 bodů za posledních 5 sezón dostihne Brit Australana za 3 sezóny.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama