Reklama

Sofuoglu je přesvědčen, že Can Öncü se dostane až do MotoGP

Can Öncü vyhrál ve Valencii jako nejmladší jezdec v historii závod Grand Prix. 15-letý Turek je svěřencem mnohonásobného mistra světa v kubatuře Supersport Kenana Sofuogla, který ho také, stejně jako další talenty, podporuje.

Od roku 2002 závodil Kenan Sofuoglu na mezinárodní scéně. Jako první Turek stál v motocyklovém MS na stupních vítězů, vyhrál jako první závod MS a stal se prvním mistrem světa pro svou zemi. 34-letý Kenan je suverénně nejlepším pilotem historie MS-Supersport. Jeho rekordy jsou následující: 5x mistrem světa, 43 vítězství, 85 pódiových umístění, 34 Pole-Position, 31 nejrychlejších kol v závodě a 2.429 mistrovských bodů.

Po několika těžkých zraněních oznámil Sofuoglu dne 13. května 2018 konec své kariéry. Důvodem ale nebyl jeho aktuální tělesný stav, nýbrž skutečnost, že ho o to poprosil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Sofuoglu a turecký prezident měli vždy nadstandardní vztahy, takže ani nikoho nepřekvapilo, že od června 2018 je Sofuoglu senátorem za Erdoganovu stranu v tureckém národním shromáždění.

Ovšem politický Rookie se kromě své práce velmi aktivně věnuje také tureckým nadějným motocyklovým jezdcům. Sofuoglu přivedl 2018 Topraka Razgatliogla do MS-Superbike, kde získal hned ve své první sezóně dvě pódiová umístění za Kawasaki Puccetti a v MS skončil celkově devátý.

Kenan objevil dvojčata Cana a Denize Öncü, jeho mládežnický program je už řadu let finančně placen tureckou motocyklovou federací TMF.

Jen něco čísel: 2017 obdržel Puccetti-Team 975.000 Euro od TMF, aby podporoval Sofuogla, Razgatliogla a další talenty.

Sofuoglu obdrží peníze proto, aby pomohl tureckým jezdcům dostat se do světových soutěží: Počínaje Moto3 přes Red Bull Rookies Cup, od Asien až po SBK. Cíl je jasný: Jeden z tureckých jezdců by se měl stát mistrem světa!

„Toprak Razgatlioglu by se měl stát první tureckým mistrem světa v MS-Superbike a dvojčata Öncüové by se postupně měli dostat až do MS-MotoGP“, má Sofuoglu jasný cíl.

15-letý Can Öncü se postaral při sezonním finále ve Valencii v listopadu 2018 o obrovskou senzaci, když jako nejmladší jezdec v historii MS vyhrál závod Grand Prix. 2019 pojede v továrním týmu Red Bull KTM-Moto3 finského manažera Aki Aja.

Další jezdec z rodiny Sofuoglu bude stát už 2019 na startovním roštu: Bahattin Sofuoglu se zúčastní 2019 MS-Supersport-300; je to syn jednoho z Kenanových bratranců – otec Kenana a strýc Bahattina byli bratři.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama