Reklama

Skandál v týmu Marc VDS nemá konce, nýbrž pokračuje

Včera se mělo konat v jedné advokátní kanceláři v Ženevě setkání dosavadního týmového principála Marc-VDS Michaela Bartholemyho s advokátem týmu Marc-VDS, ale bylo na poslední chvíli zrušeno. Ovšem to vůbec neznamená, že skandál v týmu Marc VDS skončil, nýbrž dál pokračuje.

Při GP v Jerezu byly hodně nahlas diskutovány v paddocku obvinění proti týmovému principálovi Marc VDS Racing Michaelu Bartholemymu, který od 2010 vede tým v kubatuře Moto2, a od 2015 také stejnojmenný tým MotoGP v královské kubatuře.

Má se údajně jednat o nevyjasněnou finanční transakci ve výši sedmimístného čísla, které Bartholemy měl zpronevěřit.

„Pokud bych tuto sumu opravdu měl, tak bych nejezdil po závodech, ale užíval si dovolené“, říká k celému případu Bartholemy, a jakoukoliv svou vinu rezolutně popírá.

V týmu panuje obrovský rozruch. Více než čtyřicet zaměstnanců se bojí o svůj job. Majitel týmu a zároveň hlavní sponzor Marc van der Straten (VDS), kterým je 70-letý pivní miliardář a pokračovatel dynastie Stella-Artois, přicestoval do Jerezu s mladou Italkou Marinou Rossi - ta čeká dítě se Samem Lowesem - a která byla v zimě po sedmi letech práce jako týmová koordinátorka Bartholemym vyhozena. Ta měla předat Vd Stratenovi přitěžující dokomenty proti Bartholemymu.

Van der Stratena poprosili funkcionáři Dorny a IRTA už v Jerezu, aby tým i v případě, že by se tým s Bartholemym rozloučil ve zlém, aby pokračoval v závodění. Van der Stratenovi bylo přislíbeno, že i v případě dalších turbulencí mu obě dvě místa na startovním roštu MotoGP nebudou odňata, minimálně do konce sezóny 2021. Van der Straten potvrdil v nedělní TZ (6. května), že dle plánu bude i nadále v šampionátu startovat do konce roku 2021.

Závodní provoz organizuje Michael Bartholemy svou firmou sídlící ve Švýcarsku, která se jmenuje MM Performance & Racing AG a má adresu v Obstmarktu 1, CH-9100 Herisau. Je to hlavní město švýcarského kantonu Appenzell Ausserrhoden, kde žije pouhých 55.000 obyvatel.

Obě dvě místa na startovním roštu Moto2 patří sice Bartholemyho firmě MM Performance & Racing AG, musí se ale každý rok znovu u IRTA obnovovat. Ovšem bez aktuálních sponzorů je vyloučené, aby týmový principál tuto závodní stáj (současnými jezdci jsou Alex Marquez a Joan Mir) udržel při životě.

Včera se tedy mělo v Ženevě uskutečnit setkání, kterému měl předsedat předseda advokátní komory a měly být Bartholemy předloženy na stůl dokumenty, ke kterým se on měl sám vyjádřit. Potom se mělo rozhodnout, zda bude Bartholemy od týmu uvolněn, nebo zůstane.

Toto jednání bylo ale v pátek písemně zrušeno. Včera vydal Bartholemy oficiální stanovisko k celé události ze svého pohledu: „Nemohu ovlivnit názory některých lidí vůči mé osobě. Mohu jen opakovat to, co jsem už řekl v Jerezu. Neudělal jsem žádnou chybu. Možná jsem se ale příliš zajímal o tým a výsledky a málo pozoroval, kdo by se chtěl z týmu dostat do mého křesla“.

Zřejmě tedy nemá tým Marc VDS nic pevného ve svých rukou, co by potvrzovalo vinu Michaela Bartholemyho. Tým se normálně zúčastní závodu v Le Mans - s Bartholemym jako s týmovým principálem. Přitom v Jerezu byl na jeho místo uvažován šéfmechanik Toma Lüthiho Gilles Bigot.

„Nedostal jsem žádnou písemnou zprávu, že by má smlouva s týmem nebyla platná, nebo byla ukončena“, říká závěrem Bartholemy.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama