Reklama

Šest nejlepších Rookies posledních 20 let

Skončila druhá dekáda šampionátu MotoGP a tak se podívejme na Top-6 Rookies posledních dvaceti let, kteří se představili v «premier class» v sezónách 2000 / 2019.

6. Johann Zarco

Bylo to poprvé v historii šampionátu, že jeden tým postavil do sezóny v «premier class» dva Rookies. 2017 startovali za Tech3-Yamaha dvojnásobný mistr světa Moto2 Johann Zarco a Jonas Folger. Ale francouzský jezdec se nejen prosadil vůči Folgerovi z Německa v interním stájovém duelu...Už v Kataru všechny Zarco šokoval bleskovým startem pomocí hodně agresivního manévru. Potenciální vítězství sice zahodil v T2, ale celý paddock byl jeho jízdou nadšen. Na domácí půdě v Le Mans se Zarcovi podařila odveta, když byl pdmávnut jako druhý za Maverickem Vinalesem, V následujících Grand Prix až na malé výjimky vždy v cíli obsadil pozici v Top-10 a pravidelně tak bodoval. V Malajsii a ve Valencii stál jezdec s motocyklem Yamaha M1 na pódiových stupních. Celkový výsledek: 174 bodů, P6 v konečné klasifikaci a suverenní vítězství v pořadí Rookies.

5. Fabio Quartararo

Ačkoliv v předchozích čtyřech sezónách Grand Prix závodění v kubaturách Moto2 a Moto3 se mu zas tak moc nedařilo, pouze dvakrát atakoval celkově Top-10 a pouze čtyřikrát stál na stupních vítězů včetně jednoho vítězství, tak v satelitním týmu Petronas Yamaha dokončil svou Rookie sezónu MotoGP francouzský jezdec celkově v Top-5, když získal celkem 192 bodů. Celkem 7x byl odmávnut v Top-3, vyjel si 6 Pole-Position, 13x se kvalifikoval do 1. řady gridu, jen to vítězství chybělo.

4. Jorge Lorenzo

Skoro žádný Rookie neměl tak oslnivý start do sezóny během prvního závodního víkendu jako Jorge Lorenzo. Mallorčan začal v královské kubatuře závodit 2008 a hned v úplně prvním tréninku obsadil za úřadujícím mistrem světa Caseym Stonerem místo druhé. Druhý den pak zajel tak rychle, že pro závod postavil svou Yamahu na Pole Position. Vítězství sice nezískal, ale Lorenzo byl spokojený i s druhým místem v cíli. A brzy se dočkal i vítězství, když další Pole-Position v Portugalsku přeměnil ve vítězství hned ve třetím závodě sezóny. Další už sice v této sezóně nezískal, ale vyjel si v Qualifying celkem čtyři Pole-Position, jednou tedy vyhrál, pětkrát stál na stupních vítězů, celkově mu patřilo umístění v Top-4 a pochopitelně se stal Rookiem sezóny.

3. Dani Pedrosa

Jako mistr světa 250 ccm se Dani Pedrosa hned 2006 představil v továrním týmu Repsol Honda, ostatně nebylo divu. Celá jeho kariéra byla spojena s touto japonskou značkou. A Rookie Pedrosa se hned v prvním svém závodě poděkoval pódiem, když nechal za sebou týmového kolegu a pozdějšího mistra světa Nickyho Haydena. Ve čtvrtém závodě sezóny v Číně ho pak nikdo nepřekonal. Pole Position využil k premiérovému vítězství, stejně jako později v Doningtonu. V předposledním závodě své Rookie sezóny v portugalském Estorilu bohužel poslal na asfalt svého týmového kolegu Haydena, který bojoval s Rossim o titul mistra světa. Přes tento «faux pas» se stal Američan mistrem světa, zatímco Pedrosa sám skončil celkově v Top-5 jako nejlepší Rookie.

2. Valentino Rossi

Neexistuje žádný žebříček MotoGP v tomto časovém období, která by byla bez jména Valentina Rossiho. «The Doctor» získal ve své kariéře nespočetně rekordů a ani jako Rookie nezůstal pozadu. Svůj debut v «premier class» absolvoval v roce 2000. Jeho první závod ve Welkomu se sice pro něho skončil v kačírku, ale o 3 Grand Prix později v Jerezu se už s motocyklem Honda podíval Rossi na pódiové stupně. O závod později v Le Mans to dokázal zopakovat, stejně jako v následujících Grand Prix, kterými byly: Barcelona, Sachsenring, Brno, Estoril, Motegi a Phillip Island. V Doningtonu a v Riu nenašel přemožitele, celkem tedy 8 pódií a dvě vítězství. Přitom ani jednou nestartoval z Pole-Position. Už tedy jako Rookie byl «The Doctor» především mužem závodní neděle. Při této bilanci je celkem jasné, že ho v celkovém pořadí porazil pouze jeden jezdec, mistr světa Kenny Roberts Jnr. a Rossimu patřil titul vícemistra světa.

1. Marc Marquez

«Zázračné dítě» Marc Marquez se už jako Rookie v sezóně 2013 předvedl v tom nejzářivějším světle, když si na své konto připsal několik rekordů. První pódium a první nejrychlejší kolo v závodě? To si Marquez připsal na své konto hned při prvním startu. První vítězství brzy následovalo, v texaském Austinu. Ještě pětkrát stál potom na nejvyšším pódiovém stupni, když vyhrál závody Grand Prix na Sachsenringu, v Laguna Sece, v Indianapolisu, Brně a v Aragonu. Deset dalších závodů dokončil v Top-3, celkem tedy z 18 startů byl 16x odmávnut v Top-3, zatímco v Mugellu a v Austrálii nebodoval. Takže bilance hovořila jasně: Buď pódium nebo bez bodového zisku: Španěl Marquez byl s celkovým ziskem 334 bodů korunován mistrem světa hned v jeho Rookie sezóně.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama