Reklama

Sachsenring: Fakta k závodu Moto3 před GP Deutschland

Rovněž kubatura Moto3 je před závodem na Sachsenringu svými fakty určitě hodně zajímavá. Tak si přečtěte, co se vztahuje k závodu nejslabší objemové kubatury okolo Hohenstein-Ernstthalu.

Zatím žádný z aktuálních jezdců nejslabší objemové kubatury nedokázal trumfovat na Sachsenringu.

Brad Binder zde před dvěma roky oslavil své první pódiové umístění vůbec, když projel cílem na místě druhém. 20letý Jihoafričan, který je na čele bodovací tabulky Moto3, letos třikrát vyhrál, dvakrát projel cílem druhý a dvakrát třetí. Vloni vyrazil do závodu z P11 na gridu, v cíli skončil sedmý.

Před Binderem projel cílem Jorge Navarro. Jezdec týmu Hondy, který letos v Barceloně oslavil své první vítězství v GP, skončil ve své premiéře na Sachsenringu 2015 jako šestý.

Jen hodně těsně prohrál vloni boj o Top-3 Romano Fenati. 20letý Ital se musel spokojit se čtvrtým místem a bylo to jeho první umístění v Top-10 na Sachsenringu.

Enea Bastianini skončil vloni v Top-3, ačkoliv v Qualifying byl druhým nejrychlejším. Ovšem byl potrestán posunutím na startovním roštu o 3 místa dozadu, neboť čekal během Qualifying na rychlejší konkurenty v rychlé stopě.

Hned dva piloti z Moto3 bude během závodního víkendu na Sachsenringu slavit své narozeniny. Dnes má 22. narozeniny Skot John McPhee, zítra pak 24. narozeniny Japonec Hiroki Ono.

Kromě Bindera a Bastianiniho dokázal GP Německa dokončit v Top-3 ještě jeden jezdec z aktuálního startovního pole Moto3, Alexis Masbou, byl odmávnut 2012 v cíli jako druhý, 2014 pak jako třetí.

Posledních 13 závodů nevyhrál jezdec startující z Pole-Position následující závod. Posledním, kterému se to podařilo byl vloni v Misanu Enea Bastianini.

Prvních osm závodů letošního MS-Moto3 vyhrálo šest různých jezdců: Brad Binder, Jorge Navarro, Romano Fenati, Pecco Bagnaia, Niccolo Antonelli a Khairul Idham Pawi. Pro Bindera, Navarra, Bagnaiu a Pawiho to bylo zároveň první vítězství v MS vůbec.

Po 22 kolech závodu Moto3 v Assen dojel na P6 Jules Danilo se ztrátou pouhých 0,161 sec za vítězným Bagnaiou. Tak těsné to mezi Top-6 ještě nikdy nebylo. Do této doby byl nejtěsnější průjezd Top-6 v Moto3 v Austrálii 2014, tehdy to bylo mezi vítězným Millerem a šestým v cíli Masbouem 0,242 sec.

Rookie Moto3 Bo Bendsneyder dojel při domácí Grand Prix na 9. pozici a zasloužil se tak o nejlepší výsledek nizozemského jezdce po čtyřech rocích napříč všemi kubaturami. Předním to byl Jasper Iwema 2012 v Le Mans - s českým motocyklem FGR - který tam obsadil místo sedmé.

Jediný zbylý český zástupce v Grand Prix Jakub Kornfeil pojede na Sachsenringu už posedmé, s výjimkou první stabilní kompletní sezóny v MS (2010), zde ale vždy dokázal bodovat: 2010 - 17; 2011 - 13; 2012 - 10; 2013 - 11; 2014 - 11; 2015 - 14., ovšem pouze jednou byl při GP Sachsenringu byl odmávnut v Top-10. V letošním roce zatím bodoval „Kubajz“ celkem 7x, z toho 5x dokončil závod v Top-10.

Vloni si zde vyjel Karel Hanika třetí místo na startovním roštu, ale jelikož byl Enea Bastianini z druhého místa na gridu potrestán posunutím na P5, tak se brněnský jezdec vydal do závodu ze senzačního druhého místa. Po startu se sice o něco propadl na P4, ale pak se až do L12 neustále držel v Top3/Top4, potom se ale začal propadat a GP Německa 2015 dokončil na P13 (když o jedno místo a 10 sekund za ním byl odmávnut Jakub Kornfeil). Ve své Rookie sezóně 2014 vyrazil tovární jezdec KTM do závodu z P4, závod samotný ale kvůli pádu nedokončil, když havaroval v L20 z P7.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama