Reklama

Rozšíří Rea rekordních 10 vítězných závodů v řadě

Na okruhu v Losailu se zatím odjelo celkem 18 závodů šampionátu WorldSBK. Bylo to v letech 2005 až 2009 a po pětileté přestávce 2014 až 2017. To už se ale závodilo za umělého osvětlení, stejně jako se jezdí MotoGP.

Zatímco Aprilia zde vyhrála 4x, Yamaha 2x, Suzuki 5x, Honda 2x, Ducati3x, tak Kawasaki musela čekat na svůj první trumf až do loňského roku, kdy slavil vítězný double Jonathan Rea. A právě nový mistr světa přijíždí do Kataru jako vítěz 10 závodu v řadě, když naposledy prohrál u nás na Masarykově okruhu s Alexem Lowesem.

Prvním vítězem se stal Troy Corser (Suzuki), tím zatím posledním Jonathan Rea (Kawasaki). Jinak dvojnásobnými vítězi zde jsou James Toseland (Honda), Troy Corser (Suzuki) Ben Spies (Yamaha), Sylvain Guintoli (Aprilia), Chaz Davies (Ducati) a Jonathan Rea (Kawasaki).

Jakub Smrž zde absolvoval svou světovou superbikovou premiéru v roce 2007 a hned v ní bodoval za 14. místo. O rok později se polepšil na P10 a P9. 2009 se mu tak nedařilo, to se vždy jednalo o zahajovací závod sezóny. Celkem zde tedy startoval v 6 závodních jízdách a třikrát byl odmávnut v Top-15, tedy v bodech.

V šampionátu už známe mistra světa 2018, kterým se stal Jonathan Rea (520 bodů). Není ale vůbec rozhodnuto o tom, kdo bude vícemistrem světa: Chaz Davies (Ducati) má náskok 24 bodů na Michaela vd Marka (Yamaha). O dalších 30 bodů je na P4 Tom Sykes, pro kterého to bude jeho poslední závod za Kawasaki - celkem jich má na svém kontě s tímto motocyklem 228 s vynikající bilancí: Mistr světa 2013, 34 vítězných, 106 pódií atd. Top-5 šampionátu uzavírá Marco Melandri, ten je za Sykesem o pouhých 8 bodů a forma italského veterána je v posledních závodech na hodně vysokém levelu. Ovšem možná to pro něho je nejen poslední závodní víkend v šampionátu WorldSBK, ale dokonce i v kariéře.

Český jezdec Kuba Smrž se tedy do Kataru vrací po 9 letech a opět ve stejném týmu. Letos se mu zatím moc nedaří, ještě ani jednou neviděl cílový šachovnicový praporek a on samotný není úplně zdráv: „Ahoj všichni, bohužel mé obavy z Argentiny potvrdil můj doktor. Kloub klíční kosti a lopatky, který jsem měl letos operován a před měsícem vyjmuty dráty, tak bohužel nevydržel. Není to naštěstí tak moc, jako minule, takže operovat mé zranění je na hraně. Na operaci tedy nepůjdu a odletím na na poslední závod WSBK v Qataru. Neumím říct, jak to půjde, ale dám do toho vše !!!“

Katarský závodní víkend vynechá tým Triple M, tedy satelit Hondy, neboť jeho jezdec Florian Marino se zranil ve 2. jízdě v Argentině (první dojel na senzačním 11. místě), když po highsideru utrpěl zlomeninu lýtkové kosti.

Mimochodem: Bohužel se na povrch vynořila i jedna nepříjemná věc, proč vlastně stále není hotov kalendář WorldSBK 2019. Problém je se závodem v USA, kdy pořadatel závodu v Laguna Sece nechce po letošním diváckém debaklu, kdy nedělní závod v horách u Monterey shlédlo pouhých 29 tisíc diváků, což je na hony vzdálené rokům minulým, kdy sledovalo nedělní finále až 65 tisíc fanoušků, závod v příští sezóně už dále pořádat.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama