Reklama

Rozpaky Wepolu na LausitzRingu

O víkendu se jel třetí podnik ze čtyř letos plánovaných pro šampionát IDM2020. Na německém Lausitzringu do závodů za český tým nastoupili nakonec jen dva závodníci ze tří. Víkend přinesl jak skvělé jezdecké výkony, tak frustrující diskvalifikaci po jednom ze závodů.

Úspěšný víkend zažil na Yamaze R3 jedoucí Petr Svoboda ve třídě SSP300. V kvalifikaci byl sice až desátý, což bylo lehce za očekáváním, ale svou bojovností v prvním závodě vše dohnal. Sahal dokonce po vítězství, ale v těsném finiši z toho nakonec bylo třetí místo a první pódium v IDM pro náš tým. Ve druhém závodě Petr také vylepšil svou startovní pozici, když z desátého místa na roštu vytěžil sedmé místo v cíli. Soupeři tentokrát odjeli na čele rychleji a Petr Svoboda se do čelní skupiny nestihl probojovat.

K prvnímu závodu Petr Svoboda řekl: „Povedl se mi start a do první zatáčky jsem najel jako devátý. Pak se mi podařilo chytit dobré tempo a postupně jsem stoupal pořadím. Posledních pět kol šlo do tuhého a pole se začalo trhat, takže nebylo na co čekat. Dvě kola jsem vedl a říkal si, že pódium je dnes reálné. V posledním kole jsem jel třetí, když došlo ke kolizi dvou soupeřů, při které jsem také trochu ztratil. Nakonec jsem byl v cíli těsně třetí a jsem za to moc rád. Po dvou nepovedených závodech jsme tam, kde chceme být. Děkuji týmu za podporu. “

Karel Hanika měl v supersportech tento víkend dobře našlápnuto už od kvalifikace, ve které zajel třetí nejlepší čas. Start z první řady přetavil hned v prvním závodě v boj o vítězství. Nakonec dojel třetí. Během jednoho odpoledne už druhé pódium pro tým.

Karel Hanika k prvnímu závodu uvedl: „Lausitzring stokrát lepší závod, než Assen a Sachsenring. Udělali jsme nějaké změny na motorce a je to znát. Především na výkonu, i když na soupeře pořád ztrácím na výjezdech. Dělám ale maximum. Myslím, že jsem měl na vítězství, ale v zatáčkách 5 a 14 jsem ztrácel a bohužel dvě kola před cílem nám poodjel Vugrinec. V posledním kole jsem se snažil udržet druhé místo, ale Grunwald brzdil fakt brutálně a tak jsem byl nakonec v cíli třetí. I tak velký posun vpřed a děkuji moc týmu za skvělou práci. A gratuluji Petrovi ke skvělému výsledku!“

Skvělou náladu v týmu ale posléze zchladila diskvalifikace Karla Haniky. Problematické z pohledu pořadatele bylo uchycení předního blatníku. Stejné řešení používáme i v MS Supersport. Motorka, která prošla technickou kontrolou a předchozími závody IDM na Sachsenringu byla rázem označena jako nevyhovující. Karel tak o své třetí místo přišel a do druhého závodu už nenastoupil. Je to frustrující, ale jsme rádi za Karlův výkon a body do IDM jsou pro nás až na druhém místě.

Zvážili jsme další účast v IDM a rozhodli jsme se nezúčastnit se posledního podniku na Hockenheimringu.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama