Reklama

Rossiho, Lorenza & Marqueze vystřídají Filla s Hanikou & Ježkem

Dalším jevištěm závodního Alpe Adria Champioship je rakouský okruh ve Spielbergu Red Bull Ring, kde se v srpnu jel závod MotoGP. Jako favorité sem přijíždějí také čeští jezdci Michal Filla (STK1000), Karel Hanika a Ondřej Ježek (oba SBK).

Rakouský závod je pátým a tedy předposledním závodem seriálu Alpe Adria 2018. Po něm se bude ještě letos závodit začátkem října na německém okruhu Oscherslebenu (5. - 7.10.). Alpe Adria je zároveň mistrovstvím ČR, zde ale navíc chybí do konce šampionátu ještě závodní víkend na Slovakia Ringu - Cena Slovenska, začátkem září.

Ale vraťme se nazpět k Alpe Adria Championshipu, do konce letošního šampionátu chybí odjet v každé kubatuře čtyři závody, rozdělovat se tak bude 100 bodů a proto ačkoliv třeba v kubaturách Superstock1000 nebo Superbike mají lídři Michal Filla respektive Julian Mayer dostatečný bodový náskok, tak i v nich je klidně možná situace, že se šampion nakonec bude jmenovat jinak.

Co se ovšem zarážející, že ačkoliv je Alpe Adria zároveň českým šampionátem, tak se nejede ani jednou v ČR a Automotodromy v Mostě, resp. v Brně žádný podnik domácího šampionátu nepořádají...! To samozřejmě nesvědčí o zrovna dobré práci českého Autoklubu v této oblasti. Snad se to příchodem Matěje Smrže během letošní sezóny do pozice prvního představitele české silnice na sezónu 2019 zlepší a čeští fanoušci uvidí české jezdce závodit i na domácích okruzích, protože jinak je to precedent, který v Evropě a na světě nemá obdoby.

Supersport 300

Jihoafričan Samuel Lochoff (Yamaha) je se ziskem 143 bodů na čele kubatury Supersport300. Druhý je jeho krajan Taric Vd Merwe (Yamaha) - 114, už na třetí místo postoupil nadějný Slovák Michal Bulík (Yamaha) - 90, který na čtvrté místo odsunul nejlepšího Čecha v průběžném pořadí Vojtěcha Schwarze (Yamaha) - 86, když Top-5 kompletuje další Čech Lukáš Simon (Yamaha) - 85. Následují Maďar Gyor Balint (Yamaha) - 74, Slovák Roman Kučera (Kawasaki) - 69, Rakušan Lennart Uibel (Yamaha) - 66, česká Amazonka Alexandra Pelikánová (Yamaha) - 51 a Top-10 uzavírá její krajan Jiří Nespěšný (Kawasaki) - 50.

Superstock 600

Rakušan Gerold Gesslbauer jun. (Yamaha) je na čele kubatury Superstock600, když má na svém kontě 194 bodů. Druhý je Maďar Alen Gyorfi (Yamaha) - 153 a třetí pak další Rakušan Lukas Walchhütter (Yamaha) - 124. Čtvrtý je Němec Danny Ravad (Yamaha) - 90 a Top-5 kompletuje Rakušan Raimund Sollinger jr. (Yamaha) - 82. Následují jako nejlepší Čech Josef Pončík (Yamaha) - 54, Rakušan Thomas Eder (Yamaha) - 49, jeho krajan Kevin Ranner (Yamaha) - 41, Polák Szymon Strankovski (Yamaha) - 40 a Rakušan Robin Zellinger (Yamaha) - 40, jenž uzavírá pořadí v Top-10. Pouze dva závody zatím letos jel Jiří Mrkývka jr. (Kawasaki), ale čtvrtým místem ve 2. jízdě v Grobniku potvrdil, že přes dlouhou závodní přestávku rychlost rozhodně neztratil a ve zbývajících 4 závodech určitě dosáhne na bednu.

Supersport

V Supersportech je na čele Chorvat Martin Vugrinec (Kawasaki) s 187 body. Druhý je Maďar Gergo Molnár (Honda) - 159 a třetí Čech Oliver Konig (Honda) - 97. Jeho krajan Jaromír Chlup (Yamaha) - 85 je čtvrtý a Top-5 kompletuje Polák Bartlomej Cabala (Yamaha) - 68. Druhou polovinu elitní desítky tvoří Čech Tomáš Šubrt (Yamaha) - 48, Polák Mikolaj Budzynski (Yamaha) - 46, jeho krajan Sebastian Zielinski (Yamaha) - 43, Čech Petr Svoboda (Yamaha) - 36 a Ital Luca Tommasini (Triumph) - 33.

Superstock 1000

Zkušený český jezdec Michal Filla (BMW) letos ještě nepoznal v kubatuře Superstock1000 hořkost porážky a vede v ní se ziskem 217 bodů. Druhý je Němec Arnaud Friedrich (BMW) - 131 a třetí pak obhájce titulu Michal Prášek (BMW) - 100. Čtvrtý je Polák Adrian Pasek (Yamaha) - 69 a Top-5 kompletuje zkušený Slovák Tomáš Svitok (Yamaha) - 60. Následují Polák Bartlomiej Wiczynski (BMW) - 54, zkušený Slovinec Marko Jerman (Yamaha) - 53, Polák Kamil Krzemien (Yamaha)- 53, Čech Michal Šembera (BMW) - 53 a Polák Jaroslav Szczesny (BMW) - 46.

Superbike

V královské kubatuře SBK-Alpe Adria suverénně Rakušan Julian Mayer (Yamaha) - 192 bodů. Druhý je jeho krajan Philipp Steinmayr (Yamaha) - 123, třetí pak další Rakušan Andreas Fichtenbauer (Yamaha) - 113. Čtvrtý Fin Ville Valtonen (Yamaha) má 89 bodů a do závodního seriálu se vrací Karel Hanika (BMW) - 75, který si na Pannonia Ringu zlomil klíční kost a tento český ex-pilot Grand Prix tak uzavírá Top-5. Následuje ex-pilot WorldSBK Pawel Szkopek z Polska (Yamaha) - 59 a dále jsou v tabulce v Top-10 ještě Rakušan Christopher Kemmer (BMW) - 56, jeho krajan Thomas Berghammer (Suzuki) - 53 a další dva Poláci Marek Szkopek (Yamaha) - 52 a Ireneusz Sikora (BMW) - 44. Na startu ale bude i letošní jezdec ze šampionátu WorldSBK Ondřej Ježek (38 startů ve světovém šampionátu této kubatury) a se svým motocyklem BMW týmu Mercury Racing je určitě jedním z papírových favoritů. Zajímavé bude z pohledu českých fanoušků jeho srovnání s týmovým kolegou Hanikou, neboť jak tvrdí známé pravidlo z motocyklových paddocků, podstatné je porazit svého týmového kolegu, a tak se máme určitě na co těšit.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama