Reklama

Rossiho fanoušci bučeli a pískali

Samozřejmě, že nikdo, tedy s výjimkou totálních antižlutek, nebyl nadšený tím, že z Rossiho Yamahy se v devátém kole závodu Gran Premio d'Italia TIM na trati Autodromo del Mugello zakouřilo, a to té doby fantastický víkend v podání 37letého Valentina Rossiho, se změnil pro - nejen jeho fanoušky - v tvrdou realitu motocyklového závodění.

Po 8 kol si 9násobný mistr světa, přezdívaný jako «The Doctor», hlídal bezpečně druhou pozici v závodě královské kubatury a jezdil v přímém kontaktu s lídrem šampionátu, úřadujícím mistrem světa a svým týmovým kolegou Jorge Lorenzem.

Pak se ale z Rossiho Yamahy zakouřilo, stejně jako z Lorenzovi v ranním warm upu a bylo po nadějích, aby miláček domácího publika a historický král tohoto okruhu, mohl poprvé od roku 2008 zde vyhrát. Valentino Rossi je v Mugellu nejúspěšnějším jezdcem napříč všemi kubaturami, když zde vyhrál celkem 9x: Vždy jednou v 125ccm a 250ccm, a celkem sedmkrát v MotoGP. Poslední jeho vítězství se datuje ale už od roku 2008.

Poznámka: Bohužel i takový šampion, jakým bezesporu Rossi je, by měl v takovém případě okamžitě motorku odstavit a ne se ještě «producírovat» na trati s bikem, z kterého evidentně mohl téci olej nebo jiná kapaliny.

Ale pojďme k «jádru pudla», po fantastickém závěru závodu a souboji o vítězství, který nakonec pro sebe rozhodl úřadující mistr světa Lorenza o pouhých 19/1000 sekundy před mistrem světa 2013 a 2014 Marquezem, jsme byli svědky nedůstojného vyhlášení, kdy se vyznamenali fanoušci Rossiho: Neunesli Rossiho smůlu a vyhlášení na stupních vítězů - když tradičně vtrhli na trať - doprovázelo bučení a nenávistný pískot. Což si protagonisté tohoto závodu za svůj výkon a skvělé souboje rozhodně nezasloužili!

Na toto nesportovní chování ´taky fanoušků´ reagoval Marc Márquez hodně zklamaně: „Z tohoto důvodu jsem ani na pódiových stupních moc a dlouho neslavil. Důležité ovšem bylo, že jsme nabídli všem fanouškům v posledních kolech Show, které si mohli dostatečně užít“.

Mimochodem: Márquez v Mugello podepsal tolik autogramů, aby splnil přání fanoušků, až ho z toho boleli prsty.

Jorge Lorenzo se snažil, aby otevřené nepřátelství neproniklo až do jeho přímé blízkosti: „Snažím se reakce některých lidí vůbec nevnímat. Vypadá to tak, že se Rossimu podařilo jeho teorie z minulé sezóny velmi dobře prodat.“, okomentoval vše Lorenzo ve vzpomínce na dramatické události Sepang-Clashe 2015.

„Jsme zde pro ně jako nepřátelé. Podobné situace se zde vyskytly rovněž v minulých letech, já se ale soustřeďuji zde v Mugellu každým rokem pouze na závod“, řekl po svém pátém vítězství MotoGP v Mugellu mistr světa a lídr šampionátu.

Na téma smůly svého týmového kolegy Rossi řekl Lorenzo následovně: „Měl jsem štěstí, že můj motor ´odešel´ ve warm-upu a ne v závodě jako u Rossiho. Měl skutečně velkou, velkou smůlu. Je to hodně zvláštní situace, když během tří až čtyř hodin máme dvě poruchy motoru. Nevíme ještě, co se vlastně opravdu stalo. Yamaha udělá jistě všechno pro to, aby se takový problém v budoucnosti už nevyskytl. Rossi měl opravdu smůlu, měl opravdu velmi dobrý Pace. Wilco mně řekl, že on vypadal za mnou velmi uvolněně, když mě stíhal. Zřejmě by bojoval o vítězství. Měl smůlu, jeho ztráta v MS se nyní zvětšila“.

Rossi nyní ztrácí 37 bodů na svého týmového kolegu z tovární stáje MoviStar Yamaha a 27 bodů na Marca Márqueze.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama