Reklama

Romano Fenati otevřeně o týmu VR46

Vícemistr světa Romano Fenati, který v Rossiho týmu VR46 upadl v srpnu 2016 v nemilost, nyní „účtuje“ se svým starým týmem. „Tehdy jsem byl v mediálním týmu nesoucím jméno jedné rodiny, nyní jsem ve správném rodinném týmu“.

Ital Romano Fenati (21) byl během závodu GP Rakouska 2016 po Qualifying na Spielbergu okamžitě vyhozen z týmu SKY VR46-KTM a do konce sezóny angažmá nenašel. Ostatně jistý «The Doctor» tehdy pomocí některých členů týmu hned při dalším závodě - tedy v paddocku na Masarykově okruhu - varoval zbývající italské týmy a i některé španělské z kubatur Moto3 a Moto2, že pokud vezmou Fenatiho do konce sezóny do svých týmů a dají mu k dispozici motorku, tak budou mít problémy právě s majitelem stejnojmenného týmu. A jak je všeobecně známo, tak «The Doctor» má v paddocku až nezdravý vliv.

Co se tehdy vlastně stalo? Fenati zajel v Qualifying 11. čas a musel si od týmového koordinátora - ještě plný adrenalinu - Alessia «Uccio» Salucciho vyslechnout, že s takovými výsledky se může rozloučit s plánovaným přestupem do MS-Moto2 na rok 2017. Mladíček v týmu Nicolo Bulega skončil tehdy na P7.

Fenati praštil Uccia do obličeje svou permanentní akreditací a byl okamžitě poslán «na dovolenou».

Jako náhradník byl místo Fenatiho angažován Lorenzo Dalla Porta, jeho výsledky ale zůstaly daleko za očekáváním.

Volné místo v Moto2 dostal vedle Pecco Bagnaii na rok 2017 Stefano Manzi, ale tento «nouzový hřebík» totálně zklamal: 14 bodů v 17 závodech znamená 24. místo v MS.

V MS-Moto3 zredukoval SKY VR46 svou nabídku ze tří na dva jezdce, zůstali po odchodu Fenatiho Bulega a Migno, který ostatně vyhrál GP v Mugellu 2017.

Svými výsledky (před finále ve Valencii je 8. Migno a 11. Bulega) ale zůstali oba hodně dlužni za očekáváním týmu. Kromě vítězství Migna už žádné další pódium pro tým SKY VR46.

Takže došlo k personálním změnám: Šéftechnici byli propuštěni, normální mechanici byli strukturálně přeřazeni na jiné pozice atd.

Zda se tím vyřeší problémy, ukáže budoucnost.

Pozorní diváci celé scény už ale také zjistili, že sice piloti týmu SKY VR46 od Rossi jsou mediálně protěžováni, ale zároveň jsou jejich výkony často srovnávány s úrovní fenoména Valentina Rossiho, v jehož stínu se pohybují, což platí i pro další jezdce VR46 Riders Academy jako jsou Lorenzo Baldassarri, Luca Marini a jiní.

Samozřejmě, že existují výjimečné talenty jako Pecco Bagnaia nebo Franco Morbidelli, ovšem v zásadě je zde něco špatného.

Takže je docela možné, že přestup Andrea Migna do rodinného týmu Jorge Martineze Pull & BearAspar-KTM mu jen pomůže a my uvidíme, jak se bude dařit novému juniorskému mistru světa Dennisu Foggiovi, který s hodně vysokým očekáváním bude v týmu SKY-VR46 v sezóně 2018 - vedle Bulegy. Ostatně i Bulega byl před dvěma roky - 2017 - juniorským mistrem světa...a během svých 35 absolvovaných závodů Grand Prix získal jedno druhé a jedno třetí místo v MS.

Kariéře Romana Fenatiho ovšem rozchod s Rossim ve skutečnosti jen pomohl, stal se vícemistrem světa 2017.

V privátním týmu syna a otce Mirko a Giancarlo Cecchiniho našel desetinásobný vítěz GP opět svou starou formu a především radost z ježdění na motocyklu, ostatně jeho výsledky tři vítězství a pět druhých míst v závodech Grand Prix jsou nejlepšími důkazy. Na svém kontě má celkem 235 bodů, Rossiho svěřenci Migno a Bulega dohromady 199...

V příští sezóně se s ročním zpožděním objeví 21-letý Fenati v Moto2, a to ve svém současném týmu Marinelli Rivacold Snipers.

Fenati ale nevynechá ani jednu možnost, ironicky se vyjádřit o minulosti svého závodění v týmu VR46.

„U Cecchiniho jsem nyní v tom správném rodinném týmu, zatímco vloni jsem byl v mediálním týmu nesoucím jméno jedné rodiny“, nechal se pilot s motocyklem Honda pocházející z města Ascoli slyšet během zámořského třítýdenního turné.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama