Reklama

Rekordní vítězná čísla Marca Marqueze

Marc Márquez se stal mistrem světa MotoGP 2019. V Buriramu oslavil vítězstvím předčasně suverénní zisk osmého titulu mistra světa - ve věku 26 roků a 231 dní.

Svým devátým sezonním vítězstvím a celkově 14. pódiovým umístěním v 15. závodech si předčasně zajistil Marc Márquez v Buriramu svůj osmý titul mistra světa napříč kubaturami, celkově šestý v kubatuře MotoGP.

Tím napsal jezdec týmu Repsol-Honda další kapitolu mistrovství světa silničních motocyklů a vytvořil několik nových rekordů.

Čísla a rekordy Marca Márqueze:

- Je prvním 26-letým jezdcem s největším počtem titulů v «premier class».

- Ve věku 26 roků a 231 dní se stal nejmladším šestinásobným mistrem světa v «premier class».

- Tím se také stal nejmladším osminásobným mistrem světa v historii.

- Márquez je vedle Valentina Rossiho (7) a Giacoma Agostiniho (8) jeden ze tří jezdců, kteří vyhráli 6 a více titulů v «premier class».

- Je jedním z osmi jezdců, kteří získali osm a více titulů mistra světa. Kromě něho ještě Carlo Ubbiali (9), Mike Hailwood (9), Valentino Rossi (9), Angel Nieto (13) a Giacomo Agostini (15).

- Márquez, který všechny své tituly v MotoGP získal s motocyklem Honda, je ziskem šesti titulů nejúspěšnějším jezdcem této značky v «premier class». Překonal tím svůj idol z dětství Micka Doohana (5).

- Márquez vyhrál v uplynulých sedmi sezónách minimálně pět závodů Grand Prix. Tím překonal Valentina Rossiho (2001 až 2006) a Giacoma Agostiniho (1967 až 1972), kterým se to podařilo v šesti sezónách v řadě.

- S 61 získanými Pole-Position v «premier class» je Márquez jako jediný s tímto počtem rekordních startů z první pozice na startovním roštu.

- Samozřejmě, že devíti vítězstvími vyhrál Márquez nejvíce závodů v této sezóně, než jakýkoliv jiný jezdec. Ziskem 14 pódiových umístění a vyhráním devíti Pole-Position má i v tomto ohledu více úspěchů, než kterýkoliv konkurent v sezóně 2019.

- Márquez vyhrál 17% všech uskutečněných závodů MotoGP od roku 2002, kdy tato kubatura vznikla.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama