Reklama

Randy Krummenacher: Nejen o paddocku MotoGP

2017 pojede Švýcar Randy Krummenacher v týmu Puccetti Kawasaki MS-Superbike. V následujícím rozhovoru vysvětluje aktuálně druhý pilot šampionátu WorldSSP, co je v paddocku GP špatné a co se stane po skončení kariéry Valentina Rossiho.

Od poloviny září je to jasné: Po pouze jedné sezóně v kubatuře Supersport přestoupí Randy Krummenacher (26) z motocyklu 600 ccm na 1000 ccm a v příští sezóně bude závodit v MS-Superbike.

Proč si myslíš, že Superbike je pro tebe ta správná volba? „Nejsem ten nejlehčí, a ani nemohu už být lehčí, neboť měřím 180 cm. Jsem hodně dobře trénovaný, mám sílu a tak zvládnu bez problémů dva závody Superbike. Větší výkon je pro mě také více motivující. Nyní jsem několik let závodil se 600, větší výkon mě proto fascinuje“.

Jsou v MS-Superbike lidé, kteří tě fascinují? „Jsem velký fanoušek Jonathana Rey, jak jezdí on, to je něco speciálního. Dívat se na něho, je opravdu pěkné. V Jerezu jsme minulou zimu společně testovali, jak mě se Superbikem předjel, tak jsem si říkal: Ten jede opravdu neuvěřitelně.“

Všichni mluví o tom, že nejlepší jezdci světa vidíme v MotoGP - myšleno tím Top-5. Ale mimo těchto Top-5 už mezi nejlepšími jezdci z WorldSBK a zbytkem MotoGP už není velký rozdíl, nebo? „Vidím to úplně stejně“.

Pokud by tvoje kariéra v MS-Superbike probíhala úspěšně, dovedeš si představit MotoGP? Nebo jsi na to už starý? „Toto téma nechám otevřené. Pokud by se naskytla šance, tak se na ni určitě podívám.

Ale moje srdce bije pro Superbike, jsem Superbikerem, vidím se na Superbiku.

Nechci vykládat nic negativního, v cirkuse Grand-Prix jsem se toho naučil hodně a jsem vděčný za to, že jsem mohl být přitom. Ale nyní jsem se s Grand Prix už vypořádal, skončil a ten Business v něm prostě nemusím.“

Dokážeš vysvětlit, proč se cirkus GP až na výjimky rekrutuje z jezdců vlastního paddocku a ti z toho superbikového jsou převážně pohrdavě komentováni? „V Grand Prix si ale myslí, že jsou těmi nejlepšími. Pokud ale vezmeš třeba Moto2, tak polovina týmů je méně profesionálních, než týmy Supersport z Top-5. To myslím úplně vážně. Kvůli názvu Grand Prix si myslí, že jezdí na hodně lepších koních. Ale tato arogance a politický Business, nebude trvat navěky. Stačí, až Valentino Rossi pověsí svou helmu na hřebík, tak nastane tvrdá realita. Myslím si úplně vážně, že nastane čas, kdy Superbike poroste a zaslouží si mediální a zájem fanoušků, který si zaslouží.

Superbike a Supersport, to je ten správný Racing. Budget a časy na kolo leží v té správné rovnováze. V Grand Prix taková rovnováha vůbec neexistuje.

Všechno stojí faktor 10 a to pro několik sekund. Tovární tým Kawasaki cestuje v MS-Superbike se čtyřmi leteckými kontejnery, HRC v MotoGP jich potřebuje 40.

V Jerezu jezdí Superbiky už nyní rychleji, a takový motocykl stojí 100.000 Euro. Naproti tomu motocykl MotoGP stojí jeden milion - ale pouze leasing“., říká v rozhovoru pro SpeedWeek.com švýcarský jezdec Randy Krummenacher.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama