Reklama

Půjčka zachránila kariéru Álvaro Bautisty

Dnes patří Alvaro Bautista k nejlépe placeným jezdcům šampionátu WorldSBK a nemá tak určitě žádné finanční starosti; ovšem na začátku jeho kariéry musela rodina doslova obracet každé Euro.

Katalánsko je ve Španělsku epicentrem motocyklového závodění, ostatně zde žije i největší hvězda MotoGP Marc Marquez. Tovární pilot Hondy v MS-Superbike Alvaro Bautista pochází ale z Talavery de la Reina, které je známé především fanouškům motokrosu. A najít zde sponzory není vůbec lehké.

Ostatně kariéra 36-letého ex-vícemistra světa MS-Superbike byla ze začátku jeho závodění hodně trnitá. „Ačkoliv jsem postupoval v závodních sériích pomalu nahoru, tak najít sponzory se nedařilo. Po závodění v seriálu Movistar cupu jsem už chtěl skončit, neměl jsem žádný tým. Zkoušel jsem to soukromě, rodina koupila motocykl Yamaha, ten byl nejlacinější. Ovšem byly s ním velké problémy a já jsem se ani nekvalifikoval do španělského šampionátu. Peníze byly prostě pryč a rodina se rozhodla, že skončím se závoděním. V týdnu, kdy jsme se takto rozhodli, tak najednou zavolal jeden tým, že pokud zaplatím 18.000 Euro, tak mohu za ně jet tři závodní víkendy. Tatínek, maminka a já jsme udělali poradu a jejím výsledkem bylo, že si vezmeme bankovní půjčku. Byl jsem ve španělském šampionátu mezi nejrychlejšími a podařilo se mně v něm etablovat. O rok později jsem se stal více-šampionem Španělska. “ vzpomíná 16-násobný vítěz závodů WorldSBK.

Pak se stal Bautista 2002 španělským šampionem v kubatuře 125 ccm a s týmem Atletico de Madrid absolvoval i tři závody s wild card v mistrovství světa. A to byl začátek jeho mezinárodní kariéry. 2006 se stal mistrem světa 125-tek, 2008 pak více-mistrem světa 250-tek a 2019 získal stejný titul i v MS-Superbike. Dnes jako tovární pilot Hondy patří v tomto šampionátu k nejlépe placeným pilotům vůbec.

Zdroj: Motosprint.it



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama