Reklama

Proč MotoGP ano a WorldSBK ne

Jakmile bude odstartována závodní série F1 (měla by začít třemi závody za zavřenými dveřmi v červenci), dá se předpokládat i zahájení motocyklové sezóny MotoGP. Ta má ale úplně jinou startovací pozici než šampionát WorldSBK.

Předpokladem je, že MotoGP může jet i za zavřenými dveřmi, tedy bez diváků. Tento seriál zaplatí TV práva. Ovšem MS-Superbike si závodění za zavřenými dveřmi ekonomicky dovolit nemůže, TV práva nejsou tak lehce a hlavně draze prodatelná a jednotliví pořadatelé žijí především z návštěvnosti.

Je představitelný následovný scénář: Místo průměrného počtu 2.000 lidí v paddocku bude povoleno pouze 1.000. Red Bull Rookies Cup a World-MotoE cup se konat vůbec nebudou. Bude zredukován počet mechaniků pro jednoho jezdce třeba na 3, což je dle manažera týmu Liqui Moly-Intact Jürgena Lingga dostatečný počet pro Moto2, pro Moto3 potom 2 osoby. V současné době to je 15 osob.

Tovární tým KTM v kubatuře MotoGP s jezdci Polem Espargarem a Bradem Binderem tvoří nyní 25 osob, dle Pita Beirera je možno tento počet snížit na 4 techniky pro jednoho jezdce.

V takovém případě je dle Paolo Ciabattiho (sportovní ředitel Ducati) možné absolvovat od září do prosince 8-10 závodů MotoGP, eventuálně nějaký závod přesunout až do ledna 2021, a snížit počet závodních víkendů v příští sezóně. To bude ostatně nutné i z ekonomických důvodů - 20 Grand Prix určitě v sezóně 2021 nebude, jednotlivé země budou mít úplně jiné priority.

Superbikové scéně nezbývá nic jiného, než vyčkat, jak se celá situace vykrystalizuje.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama