Reklama

Případ Iannone: Potřebuje MotoGP více pravidelných kontrol?

Andrea Iannone byl minulé úterý od FIM potrestán zákazem sportovní činnosti. Jeho předchůdce v továrním týmu MotoGP Aprilia, Scott Redding, to okomentoval následovně:

„Chtělo by to více pravidelných testů, aby náš sport zůstal čistý“, je názoru britský šampion BSB a současný tovární pilot Ducati v šampionátu WSBK.

Zatímco 30-letý Italiener se hned v úterý vyjádřil, že je nevinný, tak Aprilia se oficiálně ještě nevyjádřila a čeká na výsledek, jak dopadne zkouška «B», tedy po otevření vzorku «B».

Už v sezóně 2018 požadoval Cal Crutchlow více kontrol: „Pokud si někdo myslí, že v nejlepším motocyklovém sportu světa nikdo nezkouší jít tou nejjednodušší cestou, tak je dle mého názoru hodně naivní“, a hned dodává: „Byl jsem za 365 dní pouze jednou testován“.

Dle statistiky WADA (světová antidopingová agentura) bylo v motocyklovém sportu v roce 2017 provedeno celkem 433 zkoušek na zakázané látky, 9 z nich bylo pozitivních, to znamenalo 2,1%.

Jen pro porovnání: V cyklistice bylo ve stejném roce celkem 23.575 kontrol, 280 jich bylo pozitivních (1,2%).

Pohled do nedávné historie: Posledním hříšníkem v paddocku Grand Prix byl Anthony West, kterému bylo 2012 prokázáno použití Methylhexanaminu: Australan byl potrestán 18 měsíci zákazu činnosti. 2018 měl potom další pozitivní test.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama