Reklama

Pre MotoGP 2017

Předsezonní testy jsou za námi, a už dle nich nás čeká velmi zajímavá sezóna královské kubatury MotoGP 2017.

Ačkoliv na všech testech - Sepang, Phillip Island a Losail - dominoval jediný jezdec a sice Rookie na motocyklu Yamaha Maverick Vinales, tak názor Motoforum.cz je, že se o titulu bude bojovat hlavně mezi dvěma piloty: Úřadujícím mistrem světa Marcem Marquezem (Honda) a zkušeným Valentinem Rossim (Yamaha). Jazýčkem na vahách v boji o titul ale bude právě španělský tovární jezdec Yamahy Maverick Vinales.

Trojnásobný mistr světa - 2013, 2014 a 2016 - Marc Marquez potvrdil nejen na testech, že pokud mu sedne okruh a motorka je optimálně připravená, tak je velmi těžko k poražení. O italském fenoménu Rossim je naopak známo, že jeho výkon se stupňuje během závodního víkendu a určitě bude chtít za podpory svého týmu získat konečně vytoužený titul, od roku 2009 se mu to nepodařilo. Maverick Vinales se naopak pokusí svou okamžitou a nepopiratelnou rychlost přenést do závodního pace a to je právě velká neznámá, zda se mu to podaří.

Velmi úspěšné testy má za sebou Dani Pedrosa - tovární jezdec týmu Repsol Honda Dani Pedrosa. Zkušený Španěl je jistě schopen vyhrát nějaký ten závod - ostatně jako každý rok - dojíždět v Top-3, ale zaútočit na titul bude i v jeho 11. sezóně MotoGP zřejmě nad jeho síly.

Andrea Dovizioso z továrního týmu Ducati bude určitě na některých okruzích hodně rychlý, ale právě on během celé sezóny mívá výkonnostní výkyvy. Jeho týmový kolega Jorge Lorenzo stále více a více dokáže s motocyklem Ducati zrychlovat, zda se mu ale podaří něco takového jako Caseymu Stonerovi v sezóně 2007 - hned v jeho Rookie sezóně s Ducati se stal mistrem světa - si nejsem vůbec jistý, ba naopak by to bylo největší překvapení sezóny 2017.

V továrním týmu Aprilia se několika výborně zajetými testy blýskl Aleix Espargaro, zatímco jeho týmový kolega Sam Lowes má hodně velké problémy.

Letošní sestava Suzuki Alex Rins a Andrea Iannone se zdá být o hodně slabší než loňská dvojice A. Espargaro a Vinales, přesto zejména Iannone je schopen při té správné «konstelaci hvězd» určitě překvapit.

Poslední tovární tým je KTM, a ten má zatím veškeré nováčkovské problémy. Jakýkoliv získaný bod z jejich strany bude obrovskou výhrou jak pro Pola Espargara, tak především pro Bradleyho Smithe.

Ale pojďme k týmům se satelitní technikou, zde je v první řadě třeba jmenovat Cala Crutchlowa z LCR Honda. Britský jezdec už dokázal závodit hodně skvěle i na suchu, uvidíme zda bude schopen míchat kartami v Top-5 po celou sezónu 2017.

Velkým překvapením všech testů byl Němec Jonas Folger z týmu Tech3 Yamaha a ten může rozhodně hodně překvapit i velké favority, jeho týmový kolega Francouz Johann Zarco zase spíše vsadí na vyrovnané výkony během 18 letošních závodů GP.

V týmu Pramac Ducati musí být zatím hodně zklamaní z výkonů Itala Danila Petruccciho, který má k dispozici Ducati GP17....Jeho týmový kolega Brit Scott Redding se s GP16 bude jistě hodně často dojíždět v Top-15, respektive snad i v Top-10 a především svého italského týmového kolegu porážet

Značkový kolega Petrucciho a Reddinga Španěl Hector Barbera má našlápnuto jako vždy hodně vysoko, stejně jako Abrahamův týmový kolega, další Španěl Alvaro Bautista - mezi nimi dvěma se zřejmě rozhodně o nejlepším pilotovi Ducati za továrním duem Lorenzo - Dovizioso.

Australan Jack Miller sice vloni vyhrál GP v Assenu a je stále pod smlouvou v HRC, mám ale takovou obavu, aby loňský Assen nebyl jeho vrcholem kariéry v MotoGP, který za normálních okolností už nikdy nezopakuje.

Co se týká našeho Karla Abrahama, tak Motoforum.cz je názoru, že brněnský jezdec španělského týmu Pull & Bear Aspar Team s italským motocyklem Ducati GP15 - jako jediný kromě Lorise Baze pojede tento model motocyklu GP15 - by mohl pravidelně bodovat, občas i dojíždět v Top-10, ale dejme raději slovo jemu: „V zimních testech to šlo opravdu dobře a já se těším na návrat na motocykl. Po Kataru mám velmi dobrý pocit, protože test dopadl pro všechny jezdce Ducati velmi dobře. Na začátku zimní sezóny před testy jsem nechtěl říkat jakékoli předpovědi o tom, co jsou naše cíle v tomto roce. Teď mohu říci trochu více, ale trochu váhám, protože možná by to mohlo jít lépe, nebo možná by to mohlo jít hůř. Byl bych velmi rád, pokud budeme pravidelně dojíždět v bodech, ale kdo ví, nemůžeme předbíhat. Okruh v Kataru byl vždy dobrý pro Ducati, tak doufejme, že to půjde dobře i tento víkend. Ducati je velmi specifický motocykl, ten se nechová stejně na každé trati a někdy musíme pracovat na pérování, zatímco jindy musíme pracovat na podvozku... Jsem nadšený z toho, že začínáme a také trochu nervózní, protože mých několik posledních sezón nebylo tak dobrých a to je moje šance, aby se dobře předvedl hned na poprvé po několika letech.“

Startovní listina MOTOGP 2017

4- Andrea Dovizioso – Ducati Team – Ducati
5- Johann Zarco – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha
8- Hector Barbera – Reale Avintia Racing – Ducati
9- Danilo Petrucci – Octo Pramac Racing – Ducati
17- Karel Abraham – Pull & Bear Aspar Team – Ducati
19- Alvaro Bautista – Pull & Bear Aspar Team – Ducati
22- Sam Lowes – Aprilia Racing Team Gresini – Aprilia
25- Maverick Vinales – Movistar Yamaha MotoGP – Yamaha
26- Dani Pedrosa – Repsol Honda Team – Honda
29- Andrea Iannone – Team Suzuki Ecstar – Suzuki
35- Cal Crutchlow – LCR Honda – Honda
38- Bradley Smith – Red Bull KTM Factory Racing – KTM
41- Aleix Espargaro – Aprilia Racing Team Gresini – Aprilia
42- Alex Rins – Team Suzuki Ecstar – Suzuki
43- Jack Miller – Estrella Galicia 0,0 Marc VDS – Honda
44- Pol Espargaro – Red Bull KTM Factory Racing – KTM
45- Scott Redding – Octo Pramac Racing – Ducati
46- Valentino Rossi – Movistar Yamaha MotoGP – Yamaha
53- Tito Rabat – Estrella Galicia 0,0 Marc VDS – Honda
76- Loris Baz – Reale Avintia Racing – Ducati
93- Marc Marquez – Repsol Honda Team – Honda
94- Jonas Folger – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha
99- Jorge Lorenzo – Ducati Team – Ducati



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama