Reklama

Pre Magny Cours: Na čele jsou Sofuoglu, Coppola a Rinaldi

Na francouzském okruhu Circuit de Nevers Magny-Cours se koná už jedenáctá zastávka WorldSBK sezóny 2017. Jako lídři v rámcových kubaturách přijíždějí do Francie Turek Kenan Sofuoglu (WorldSSP), Ital Alfonso Coppola (WorldSSP 300) a jeho krajan Michael Rinaldi (ME-STK 1000).

Po devíti odjetých závodech se v šampionátu WorldSSP poprvé dostal do čela obhájce mistrovského titulu a pětinásobný letošní vítěz Turek Kenan Sofuoglu – Kawasaki se ziskem 145 bodů. Druhý je Lucas Mahias - Yamaha se ztrátou 4 bodů, ačkoliv byl pětinásobný mistr světa po úvodních třech závodech bez jediného bodu. Jako třetí je v tabulce MS hodně nenápadný Jihoafričan Sheridan Morais – Yamaha (114) – vítěz z Lausitzringu, čtvrtý vícemistr světa Jules Cluzel – Honda (104) a Top-4 pilotů této kubatury má tři závody před koncem stále šanci na titul mistra světa 2017. Až pátý je - před sezónou hodně favorizovaný - Američan PJ Jacobsen s továrním motocyklem MV Agusta (79). Na 6. místě pak najdeme Itala Federica Caricasulu - Yamaha (60) a dále jsou umístěni Australan Anthony West - Yamaha (7. - 46) - ten ovšem tuto kubaturu do konce sezóny vypustil, neboť startuje v šampionátu WorldSBK za tým Puccetti Kawasaki místo zraněného Švýcara Randyho Krummenachera v sedle motocyklu Kawasaki ZX-10RR. Brit Kyle Smith - Honda (8. - 44), Ital Roberto Rolfo - MV Agusta (9. - 43) a Brit Kyle Ryde - Kawasaki (10. - 43).

Jinak 37-letý zkušený Rolfo - vyhozený přes vítězství v sezonní premiéře z týmu Factory Vamag Augusta - se vrací do šampionátu za svůj ex-tým Honda Lorini. S wild card se pak na domácím okruhu představí Francouz Cédric Tangre (Suzuki) a Švýcar Stéphane Frossard (Yamaha).

Nová kubatura WorldSSP 300 se do šampionátu uvedla jak strhujícími souboji až do odmávnutí šachovnicovým praporkem a to skoro v každém závodě, tak také několika skandálními diskvalifikacemi: Po portugalském Portimau 2 závody před koncem šampionátu dělí vedoucí dvojici pouze 1 bod: Na čele je Ital Alfonso Coppola (Yamaha) se 102 body, druhý je Španěl Marc Garcia (Yamaha) s 101, třetí pak dlouhodobě vedoucí jezdec šampionátu Nizozemec Scott Deroue (Kawasaki) – 84. Čtvrtý je Mika Perez ze Španělska na motocyklu Honda s celkovým počtem 83, Top-5 uzavírá Španěl Borja Sanchez (69). Na 6. místě je Španěl Daniel Valle (63). Následují historicky první žena, která kdy dokázala vyhrát závod mistrovství světa silničních motocyklů, Ana Carasco (57), Jihoafričan Dorren Loureiro (51); Top-10 dále kompletují Nizozemec Robert Schotman (52) a Ital Armando Pontone (41). I v této kubatuře pojedou dva jezdci s wild card: Alan Muel a Dorian Da-Ré, oba Francouzi budou pilotovat motocykly Yamaha.

V ME-STK 1000 je na čele (po 7 odjetých závodech z 9 celkově) Michael Rinaldi (ITA-Ducati) se ziskem 122 bodů, druhý je novopečený pilot WorldSBK - pojede na přání Jonathana Rey v Losailu! - Toprak Razgatlioglu (TUR-Kawasaki) - 114; třetí potom Francouz Florian Marino (Yamaha) - 100. Na místě čtvrtém je Roberto Tamburini (ITA-Yamaha) - 82, Top-5 kompletuje svěřenec Troye Baylisse australský mladík Mike Jones - Ducati (62). Druhou polovinu elitní desítky tvoří Francouz Jeremy Guarnoni - Kawasaki (59), Chilan Maximilian Scheib - Aprilia (57), Ital Marco Faccani (56), další Ital Luca Vitali - Aprilia (46) a Švýcar Sebastien Suchet - BMW (46).

S motocyklem BMW se představí další lokalmatador na wild card: Maxime Bonnot.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama