Reklama

Pre HJC Helmets Grand Prix de France v Le Mans

Le Mans Bugatti Grand Prix race circuit je dějištěm pátého letošního závodu mistrovství světa silničních motocyklů a teprve druhým na evropské půdě.

V celkovém pořadí nejslabší objemové kubatury šampionátu Grand Prix - Moto3 - je na čele Španěl Joan Mir s počtem 74 bodů, druhý je Ital Romano Fenati (65), třetí pak další Španěl Jorge Martin (59) a čtvrtý Skot John McPhee (49). Následují Aron Canet (43), Fabio Di Giannantonio (35) a teprve až na sedmém místě Andrea Migno s nejlepším motocyklem KTM (35). Jeho značkoví kolegové Marcos Ramirez (23), Juafran Guevara (23) a Nicolo Bulega (22) uzavírají Top-10. Tovární piloti KTM Niccolo Antonelli (11) a Bo Bendsneyder (5) jsou v tabulce až na P15, resp. P22. Nejlepším jezdcem s motocyklem Mahindra (Peugeot) je Albert Arenas na P24 (2 body), náš Jakub Kornfeil bez bodového zisku se skromně krčí na P27.

Loňským vítězem se stal pozdější mistr světa Brad Binder, druhý se umístil letos průběžně druhý Romano Fenati a stupně vítězů doplnil Jorge Navarro. Aron Canet byl klasifikován na 4. místě, Nicolo Bulega obsadil P5. Náš Kornfeil byl v Le Mans 2016 odmávnut na P9, před ním skončili ještě třeba Migno (7.) a Antonelli (8.).

V prostřední kubatuře Grand Prix - tedy v Moto2 - je v celkové klasifikaci v Top-10 následující pořadí: Vede přes crash v Jerezu Franco Morbidelli se ziskem 75 bodů, následuje vicemistr světa Thomas Lüthi s 64 body, a dále v tabulce následují Miguel Oliveira s KTM (59), Alex Márquez (49), Francesco Bagnaia (33), Takaaki Nakagami (32), hodně překvapivě nevlastní bratr Luca Marini (31), Dominique Aegerter s nejlepším motocyklem Suter (27), Lorenzo Baldassarri (26) a Xavi Vierge s bikem Tech3-Mistral (25).

2016 zde Moto2 vyhrál Alex Rins před Simonem Corsim a Thomasem Lüthi. Letošní lídr Franco Morbidelli byl odmávnut na P4, Takaaki Nakagami byl klasifikován na P5 a v Top-10 jsme zaregistrovali vloni také Alexe Ponse (7.), Hafizhe Syahrina (8.) a Miguela Oliveiru (9.)

V královské kubatuře MotoGP je před GP Francie stále ještě lídrem Valentino Rossi s 62 body, ovšem zkušený Ital by asi chtěl na závod v Jerezu co nejdříve zapomenout (skončil totiž až samém na konci Top-10). Druhý je jeho týmový kolega z týmu Movistar Yamaha Maverick Vinales s 60 body, který sice vyhrál oba dva úvodní závody, ovšem v USA se dopustil jezdecké chyby a po crashi nezískal ani jeden bod a v Jerezu byl odmávnut až na 6. místě. Třetí je úřadující mistr světa Marc Márquez s 58 body, dále následuje překvapivý, ale zasloužený vítěz posledního závodu Dani Pedrosa (52) - tedy oba tovární piloti Repsol-Hondy, Top-5 potom kompletuje Andrea Dovizioso (41). Šestý je nejlepší ze čtyř letošních Rookies Johann Zarco (35) - zároveň nejlepší pilot se satelitním motocyklem, sedmý potom Cal Crutchlow (29) s Hondou, další Rookie Jonas Folger (29) na satelitní Yamaze je osmý a Top-10 kompletují Jorge Lorenzo (28) - který hned ve svém čtvrtém startu za Ducati vyjel pro «červené» podium a jeho značkový kolega a defacto «pokusný králík» továrny Ducati Danilo Petrucci (26).

Petrucciho týmový kolega Scott Redding obsazuje 11. místo (26), následují Jack Miller s Hondou (21), Aleix Espargaro s Aprilií (17), Abrahamův týmový kolega Alvaro Bautista (15) a Loris Baz (12.) s motocyklem Ducati GP15. Až na 16. pozici je zatím Hector Barbera (12), teprve za ním nejrychlejší pilot s motocyklem Suzuki Andrea Iannone (9), Top-20 pak uzavírají náš Karel Abraham (9), Tito Rabat s Hondou (8) a momentálně zraněný Alex Rins (7). Bodovou tabulku uzavírají Bradley Smith s první KTM (3), jeho týmový kolega Pol Espargaro (2) a jediný stabilní pilot bez bodového zisku je na samém konci bodovací tabulky Sam Lowes s Aprilií.

Zraněného Alexe Rinse v továrním týmu Suzuki nahradí lokalmatador Sylvain Guintoli. Ex-mistr světa WorldSBK závodil naposled v královské kubatuře v roce 2011, kdy zaskočil během závodního víkendu při GP Německa na Sachsenringu jako náhradník za Lorise Capirossiho. Předtím závodil francouzský jezdec v MotoGP pravidelně v sezónách 2007 a 2008.

Loňskými protagonisty byli v královské kubatuře jezdci s továrními motocykly Yamaha Jorge Lorenzo a Valentino Rossi, pódiové stupně doplnil Maverick Vinales (Suzuki). Dani Pedrosa obsadil P4 a Pol Espargaro doplnil Top-5.

Marc Marquez havaroval v 16. kole ze 4. místo, ovšem po crashi se vrátil nazpět a byl nakonec klasifikován na 13. pozici, tedy za 3 mistrovské body.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama