Reklama

Poslední místo v WorldSBK je obsazeno

Jako poslední oznámila svého jezdce do šampionátu WorldSBK pro sezónu 2023 stáj TPR by Vinales Racing (ex-Pedercini Kawasaki). Tím se nakonec stal 29-letý Španěl Isaac Vinales - mimochodem bratranec továrního pilota Aprilie v MotoGP Mavericka Viňalese - což má svou nespornou logiku.

V polovině prosince 2022 bylo dáno veřejnosti najevo, že týmový šéf Lucio Pedercini a Angel Vinales budou v roce 2023 spolupracovat a vytvoří tým do šampionátu MS-Superbike pod názvem TPR by Vinales Racing.

Posledních deset let nemá tým Pedercini v šampionátu WorldSBK rozhodně «na růžích ustláno» kvůli finančním problémům, naopak stáj Vinales Racing dosud závodila pouze v MS-Supersport-300 a skok do «premier class» šampionátu motocyklů co nejvíce podobných těm sériovým, by sama rozhodně nezvládla.

„Smlouva mezi Angelem Viňalesem a týmem Vinales Racing Team společně s TPR Racingem nám umožňuje zůstat i nadále v šampionátu,“ říká jasně Lucio Pedercini a dodává: „Projekt je naplánován minimálně na 2 roky a naším cílem je, stát se nejlepším privátním týmem.“

29. prosince 2022 uveřejnila DWO (Promoter Dorna) provizorní startovní listinu MS- Superbike 2023 – ovšem bez TPR by Vinales Racing, jak se tým Pedercini mezitím přejmenoval.

Týmový šéf Lucio Pedercini (50 let) vzápětí vysvětlil, že tento bude v šampionátu teprve od evropského začátku v Assenu (21.–23. dubna) a tedy začátek letošního šampionátu v Austrálii a v Indonésii za finančních důvodů vynechá. Ovšem od Assenu pak pojede kompletní šampionát, včetně finále v polovině října v Argentině.

Pedercini team tak poprvé v týmové historii vynechá závod mistroství světa - od roku 1998.

Tým, který má svou základnu v Volta Mantovana, jižně od Gardasee, plánoval od samého začátku, že pilotem motocyklu ZX-10RR bude Isaac Vinales, dlouho ale nebylo jasné, zda se mu podaří sehnat potřebné finanční prostředky od sponzora a bude tedy schopen své závodění ufinancovat.

Isaac odjel za Pederciniho už vloni tři závody v Estorilu, když má zkušenosti ze šampionátu WorldSBK z kompletní sezóny 2021 (31 závodů) za Team Orelac Kawasaki; kdy celkově obsadil 17. místo. Kromě toho se zúčastnil I. Viňales 37 závodů WorldSSP (2019, 2020, 2022) a v nich získal 5 pódiových umístění: V roce 2019 skončil celkově v MS 2019 sedmý, o rok později osmý.

Před Assenem má TPR by Vinales Racing naplánováno ještě dvě testování ve Španělsku.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama