Reklama

Poncharal: Syahrin bylo nejlepší řešení!

Majitel týmu Tech3-Yamaha Hervé Poncharal by chtěl absolvovat celou sezónu MotoGP s Malajcem Hafizhem Syahrinem - na snímku s CEO okruhu SIC Razlanem Razalim.

Za necelý týden začne na okruhu Chang International Circuit v Buriramu/Thajsko nová kariéra MotoGP pro 23-letého Hafizhe Syahrina.

Ten už má určité zkušenosti s motocyklem o objemu 1000-ccm, neboť v sezóně 2016 startoval na 8h v Suzuce (Suzuka Eight Hours) - spolujezdci mu tehdy byli Yukio Kagayama a Naomichi Uramoto - a to s motocyklem Suzuki GSX-R 1000.

Jelikož jeho místo v týmu SIC Moto2-Racing bylo předáno Fahmimu Khairuddinovi, tak Syahrin vypadá jako fixní kandidát za Jonase Folgera v týmu Tech3-Yamaha.

Ačkoliv oficiálně byl Syahrin nominován pouze pro test v Thajsku, tak v praxi je celkem zřejmé, že nahradí německého jezdce na celou sezónu 2018. Nebo existuje ještě nějaká jiná možnost?

„Počet jezdců, kteří by ještě přicházeli v úvahu, je hodně ohraničený. Nechtěl jsem přetáhnout jezdce, který má platnou smlouvu“ (ostatně jako šéf sdružení IRTA si to Poncharal ani nemohl dovolit - poznámka Bosso).

A jelikož CEO Circuitu Sepang Razlan Razali je zároveň šéfem týmu SIC Petronas Sprinta Racing, tak bylo jednání hodně jednodušší. Razali si jasně spočítal, že pokud pojede v královské kubatuře MotoGP poprvé v historii na podzim v Sepangu domácí lokalmatador, tak počet diváků se v neděli přehoupne přes 100 000.„

Až do jednání se šéfem okruhu Sepang-Circuit při testech IRTA, nebyl ostatně Syahrin vůbec na pořadu jednání a kandidátem na motocykl po Folgerovi.

“Vždy jsem říkal, že mladý jezdec z Moto2 je daleko lepší volbou, než 32-letý, který sice bude závodit bez problémů ve startovním poli, ale bude se muset kompletně vše nově učit a nikoho to nebude vlastně zajímat. Pokud skončí třeba Hafizh na testech v Thajsku i jako poslední, ale neztratí více než 2,5 až 3 sekundy, tak bude vše okay„, říká Poncharal.

Mimochodem: V Sepangu pilotoval motocykl po Folgerovi Yonny Hernandez, umístil se na posledním místě mezi stabilními piloty MotoGP a ztratil na lídra časové tabulky Lorenza 2,393 sec.

Pochopitelně, že smlouva uzavřená se Syahrinem zatím pouze pro Buriram je pro případ, že by Hafizh třeba každý den havaroval, nebo by třeba jeho ztráta na nejlepšího činila 10 sekund.

“Po 3 dnech testování v Thajsku se definitivně rozhodneme", uzavírá vše Hervé Poncharal.

Ten zároveň dobře ví, že Yonny Hernandez se definitivně dohodl s týmem Pedercini Kawasaki do šampionátu WorldSBK a Domi Aegerter naopak uzavřel rovněž fixní smlouvu s týmem Kiefer Racing.

Nezapomínejme: Syahrin dokončil MS-Moto2 v posledních dvou sezónách celkově vždy v Top-10, navíc 2017 získal dvě pódiová umístění, i když v dešti, ale pódia to byla!

Syahrin navíc získal pódium hned při svém debutu v MS v Sepangu 2012 a v závodě dokonce jezdit na vedoucí pozici s náskokem až 4 sekund. Komu z jeho kolegů se něco takového podařilo?

A ještě připomínám: Už letos se konají v jižní Asii dva závody MotoGP: V Sepangu a v Thajsku, 2019 přibude možná ještě GP Indonésie.

A jižní Asie je pro motocyklový trh hodně zajímavou oblastí na mapě světa!



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama