Reklama

Podařil se už Abrahamovi přechod z MotoGP?

Bývalý pilot MotoGP Karel Abraham dojel s motocyklem BMW S1000RR při MS-Superbike v Donington Parku poprvé v Top-10. Při sezonní premiéře na Phillip Island byl Karel Abraham ve druhém závodě odmávnut na P11. Minulou sobotu ale skončil český jezdec v Donington Parku v prvním britském závodě devátý, tedy zajel dosud svůj nejlepší výsledek v MS-Superbike.

Mimochodem: Alex de Angelis se stejnou závodní historií - rovněž přišel z MotoGP a je tedy také Rookiem v WorldSBK - má na svém kontě ve své Rookie sezóně už 3 umístění v Top-10.

Karle, jak to, že jsi byl v Donington tak dobrý? „Mám rád tuto trať, je rychlá a plynulá. Pouze poslední dvě zatáčky nemám rád, vlásenky prostě nemusím.

Také motocykl zde jel o hodně lépe. V dosavadních závodech jsme měli vždy technické problémy a tím jsme propásli hodně tréninkového času. V Doningtonu to ale všechno fungovalo, to bylo skvělé. A mohl jsem být hodně času na trati, to bylo důležité. “

Měli jste do Doningtonu základní problémy, nebo to byly různé maličkosti, které vás brzdily? „Bylo totiž hodně maličkostí nebo věcí, které jsme chtěli vyzkoušet. Pro Donington jsme dostali novou kyvnou vidlici a vyzkoušeli jsme nové brzdy. Ze začátku jsem nebyl příliš šťastný, ale funguje velmi dobře“.

Jaký je tvůj názor na novou kyvku? „Dělá sice rozdíl, ale ten není moc velký. Máme ale nyní větší grip. Jestli to bude fungovat na každé trati, to musíme teprve zjistit. Pokud ne, tak to je pouze otázka Doningtonu“.

S elektronikou od BMW nejsi stále ještě spokojen? „V Doningtonu jsem byl opravdu spokojený. Není to ještě 100%, ale fungovala. Byla rozhodně lepší než dosud. Náš největší problém bylo ale množství technických problémů, ne elektronika.“

Umístění v Top-10 bylo možné jen proto, že máš rád Donington Park? Nebo seš schopen tento výkon zopakovat i v následujících závodech? „V Laguně jsem jel pouze dvakrát, tuto trať tak dobře neznám. Ale pokud bude vše fungovat hladce, tak můžeme tento výsledek zopakovat. Nebo ještě zlepšit, to je náš cíl.“

U bývalých jezdců MotoGP mám vždy takový dojem, že dají plný plyn až v okamžiku, kdy jim motocykl úplně vyhovuje. Naopak superbikoví jezdci do toho dají vždy všechno. Jak hodnotíš ty sám sebe? „V Doningtonu jsem havaroval v tréninku, já jezdím vždy nadoraz. Tedy jezdit na limitu, ale ne přes něj. To totiž přes celou závodní vzdálenost nic nepřinese. Prostě se snažím dát vždy 100%.“

Ovšem přesto odjížděl 26letý Brňák z Doningtonu s hodně rozporuplnými pocity. Na startovním roštu totiž jeho mechanici zjistili, že mu z motoru jeho BMW kape olej. Ačkoli se narychlo závadu snažili odstranit, aby Abraham mohl odstartovat alespoň z boxové uličky a urvat nějaké body, tak se jim to nepodařilo. „Po sobotě víme, že dokážeme zajíždět dobré výsledky. Jenže podobné amatérské chyby s technikou se nám nesmějí stávat. To jsme pak pro smích ostatním."

Faktem je: Technické potíže mu tak už podruhé zabránily vyjet do závodu a v celkovém pořadí je tak až osmnáctý.

Zdroj: SpeedWeek.com



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama