Reklama

Phillip Island: Tři piloti s wild card při letošní premiéře

Při premiérovém závodě letošní sezóny MS-Superbike 2018 na Phillip Islandu uvidíme celkem tři australské piloty s wild card. Dokonce i pro Troye Herfosse (30 let) je to debut v mistrovství světa.

Ačkoliv už v sezóně 2017 existoval v MS-Superbike reglement hodně podobný sériovým motocyklům, tak jsme v uplynulé sezóně viděli pouze několik pilotů s wild card. Zatímní vývoj 2018 hned při letošní premiéře na Phillip Islandu je ale pozitivní: V MS-Superbike jsou přihlášeni tři jezdci s wild-card; v MS-Supersport pak jeden.  

Troy Herfoss je australským mistrem v kubatuře Superbike 2016 a i vloni dlouho bojoval o titul. Ve finálovém závodě měl ale 30-letý jezdec smůlu, jeho Honda CBR1000RR při závodě na Phillip Islandu stávkovala a on obsadil celkově až třetí místo. Herfoss má za sebou nejen řadu domácích úspěchů, ale závodil i v britském šampionátu Superbike nebo třeba v IDM Superbike a také v MS-Endurance. Nyní bude debutovat v závodě o světové mistrovské body v MS-Superbike. Po nešťastném konci domácí sezóny chce Herfoss (Honda Racing Team) bojovat jako lokalmatador s nejlepšími piloty ze soukromých týmů v šampionátu MS-Superbike.

Dalšími dvěma budou Wayne Maxwell a Daniel Falzon. Oba budou na okruhu Phillip Island pilotovat motocykl Yamaha R1, s kterým závodí i v australském šampionátu.

Maxwell (Yamaha Racing Team) už má 35 let a je australským mistrem Superbike z roku 2013. V sezóně 2017 se stal více-šampionem, tedy skončil před Herfossem. Jako cíl si dává umístění v Top-15, neboť chce využít především znalosti domácí tratě.

23-letý Falzon (Yamaha Racing Team) je dvojnásobným australským šampionem kubatury Supersport. Dosavadní absolutní soukromník dostal pro rok 2018 tovární smlouvu s týmem Yamaha-Racing, když vloni obsadil v šampionátu ASBK celkově čtvrté místo. Pro něho to bude závodní víkend především o sbírání zkušeností.

Teprve 17-letý Tom Toparis (Cube Racing Team) pak bude startovat s wild card v kubatuře MS-Supersport a bude tak čtvrtým domácím jezdcem napříč kubaturami. Bude mít k dispozici modifikovaný motocykl Kawasaki ZX-6R a lze od něho očekávat pouze nějaký překvapující výsledek. V říjnu 2017 startoval s wild card v MS-Moto3 právě zde na Phillip Islandu, s motocyklem KTM týmu Cube Racing obsadil 22. místo. V australském šampionátu Supersport byl 2017 na bronzové příčce a cílem na domácím okruhu je získat body.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama