Reklama

Ohlédnutí za Tourist Trophy 2019

Letošní Tourist Trophy vejde do historie stejně jako ta loňská. Tentokrát ovšem ne díky překonaným rychlostním rekordům, nýbrž neuvěřitelným počtem přesunutí programu a odřeknutí tréninků nebo závodů.

Ještě nikdy si počasí s účastníky a fanoušky na Isle of Man tak nezahrávalo, jako letos. Prudký déšť, špatná viditelnost na Mountain Mile, to vše vedlo k tomu, že všichni účastníci 14 denního programu Tourist Trophy 2019: jezdci, členové týmu, diváci, traťoví komisaři - museli mít obrovskou trpělivost, a byla to pro ně hodně tvrdá zkouška. Ještě nikdy se ve 100-leté historii neobjelo během jednoho dne 5 závodů! I 23-násobný vítěz TT John McGuinness, který zde závodil poprvé v roce 1996, ještě něco takového nezažil...

Není moc závodníků, kteří by dokázali během jednoho týdne vyhrát na Tourist Trophy tři závody. Od letoška je jich o jednoho víc: Peter Hickman vyhrál závody kubatur Superbike a Superstock, a k tomu ještě druhý závod Supersport.

Dean Harrison byl na nejlepší cestě stát se věčně druhým: Vloni prohrál Senior-TT proti Hickmanovi a letos to v závodech Superbike a Superstock nebylo jinak. Ale v nejdůležitějším závodě celé Tourist Trophy, tedy Senior-TT, se štěstí obrátilo v jeho prospěch. Technický defekt zmařil po poločase další trumf Hickmana a tak se otevřela cesta pro Harrisona, a jeho třetí vítězství na Tourist Trophy. Pro Kawasaki to bylo první vítězství od roku 1975 v prestižní kubatuře Senior-TT.

Protože John McGuinness v uplynulých dvou letech kvůli zranění na North West 200 nestartoval, tak byl jeho návrat očekáván s velkým napětím, a to i proto, že se na start postavil s motocyklem tradiční britské značky, s Nortonem. Ovšem ten se neukázal v nejlepší formě, jak superbikový motocykl, tak ten v kubatuře Lightweight, vypověděly předčasně poslušnost. S druhým místem v kubatuře TT Zero ovšem získal McGuinness své 47. pódiové umístění během 99 startů na TT.

Také pro Michaela Dunlopa to neprobíhalo vše dle jeho přání. Severní Ir je po smrti svého bratra Williama v červenci minulého roku pouze stínem sebe samého a proti tvrdé konkurenci, jakými jsou Hickman, Harrison nebo Cummins, mu chybí jistota. A tak vše zachránil těsným vítězstvím v Lightweight-TT a s 19 vítězstvími je stále na třetím místě v historii: Vede jeho strýc Joey (26), a druhý je McGuinness (23).

V kubatuře side dominovali dvakrát bratři Ben a Tom Birchallové, ačkoliv tréninku se museli sklonit před dvojicí John Holden/Lee Cain. Hodně za očekáváním zůstali Tim Reeves/Mark Wilkes a 17-násobný vítěz TT Dave Molyneux se spolujezdcem Harrym Paynem.

Z českého pohledu tentokrát chyběl Kamil Holán a tak startoval pouze veterán TT Michal Dokoupil. Ten má nyní na svém kontě už 29 startů na TT, a třeba jeho 15. místo v kubatuře Lightweight, ovšem i dvě 21. místa v kubatuře Supersport zaslouží uznání.

Bohužel ani tentokrát se Tourist Trophy neobešla bez tragické události, když v závodě Superbike zahynul mladý Brit Daley Mathison a stal se od roku 1911 už 270. obětí na 60 km dlouhém okruhu Snaefell Mountain Course.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama