Reklama

Nová kubatura WorldSSP 300 je opravdu hitem

Úplně nová kubatura WorldSSP 300 je opravdu hitem, nejen do počtu startujících, ale i co se týká dramatičnosti závodů. Nizozemský ex-pilot Grand Prix Scott Deroue je sice stále na čele tabulky MS od premiéry v Aragonu, ale rozhodně nic není ještě jasné.

Protože se stala celkem nepříjemná věc preferovanému týmu Yamahy, tak se situace v tabulce MS hodně zamotala: Vítěz závodu WorldSSP 300 v Donington Parku Alfonso Coppola byl po závodě dodatečně diskvalifikován. Důvodem byly nepovolené úpravy motoru na jeho motocyklu Yamaha. 25 bodů mu bylo odebráno. Ital je tak nyní v šampionátu WorldSSP300 až čtvrtý, jinak by už byl lídrem.

„Coppolův tým použil na motoru modifikaci, která není povolena a byl to nelegální díl. S naším motorem 2016 by žádný problém nebyl, odpovídá přesně reglementu tohoto roku. Tato situace je pro nás hodně nešťastná“, snažil se celou záležitost vysvětlit ředitel závodního oddělení Yamahy Andrea Dosoli.

Hodně pikantní je ale skutečnost, že Coppola je jedním ze šesti jezdců přímo podporovaných japonskou továrnou a patří do mládežnického programu «bLU cRU». Nejlepší z této šestice dostane na rok 2018 k dispozici tovární motocykl Yamaha 600 pro WorldSSP. Momentálně je to třetí v celkovém pořadí Marc Garcia, který má na svém kontě 8 bodů více než Coppola.

„Tento podvod nebyl vůbec potřebný“, říká na toto téma jeden z funkcionářů FIM a dodává: „Pro závod v Misanu zabudoval tým motor z normálního sériového motocyklu a Coppola skončil třetí, neboť je opravdu hodně dobrý jezdec a je schopen vyhrát závody i s povoleným motorem“.

Na čele se drží od vítězných prvních dvou závodů sezóny v Aragónu a v Assenu stále Nizozemec Deroue, ačkoliv v posledních třech závodech pouze jednou skončil v Top-3, naopak dvakrát se nedostal vůbec do Top-10. Vítěz posledních dvou závodních víkendů Mika Perez ze Španělska ovšem ztrácí pouhé 3 body. A s 10 bodovou ztrátou na lídra je třetí další zástupce Pyrenejského poloostrova Marc Garcia - vítěz z Imoly. Na místo čtvrté se po diskvalifikaci na Doningtonu propadl Ital Alfonso Coppola, jinak by byl lídrem právě on. Top-5 kompletuje třetí z rychlých Španělů Bonja Sanchez.

V nové kubatuře MS, tedy WorldSSP300, je po Misanu (po 5. závodě z 9 celkem) lídrem bývalý pilot MS-Moto3 Scott Deroue (NED-Kawasaki) - 75 bodů; druhý je o pouhé 3 body za ním Španěl Mika Perez (72), na místě třetím pak Španěl Marc Garcia (65). Následuje Alfonso Coppola (ITA-Yamaha) - 57, Top-5 uzavírá Španěl Borja Sanchez (48). Na 6. místě je Jihoafričan Dorren Loureiro (46); Top-10 kompletují Španěl Daniel Valle (37), Ital Armando Pontone (35), Nizozemec Robert Schotman (29) a Španělka Ana Carasco (28).



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama