Reklama

Nej, nej, nej z WorldSBK

Od roku 1988 existuje šampionát WorldSBK, a k němu se vztahuje několik rekordů. Nejmladší pódium celého trvání šampionátu pochází třeba z Laguna Secy 1995.

Právě v šampionátu WSBK získávali v posledních letech tituly mistrů světa především jezdci starší generace. Piloti jako Max Biaggi, Troy Bayliss, Carlos Checa či Troy Corser závodili v šampionátu až do konce své aktivní závodní činnosti a v boji o pódiová umístění mladíky někdy doslova vyučovali.

Zatímco v MotoGP, díky španělským vzorům jako Jorge Lorenzo nebo Dani Pedrosa, lámal Marc Márquez v sezónách 2013 a 2014 jeden rekord za druhým, tak nejmladší pódium v MS-Superbike pochází ze sezóny 1995!

Tehdy stáli na stupních vítězů v Laguna Sece ve druhé jízdě Australané Troy Corser (Ducati) a Anthony Gobert (Kawasaki), a s nimi Mike Hale (Honda). Dohromady měli tito tři jezdci pouze 66,68 let.

Naopak nejstarší podium bylo po prvním závodě v Misanu 2010, kdy na stupních vítězů byli Max Biaggi (Aprilia), Carlos Checa (Ducati) a Troy Corser (BMW) a těm bylo celkem 115,36 roků.

Nejmladším vítězem závodu MS-Superbike byl v roce 1996 v Sugu Japonec Yuichi Takeda (Honda), který vyhrál tehdejší první jízdu ve věku 18 let, 8 měsíců a 27 dní.

Naopak nejstarším vítězem je Max Biaggi (Aprilia). Ten projel cílem první jízdy na Nürburgringu 2012 jako vítěz, když měl už 41 let, 2 měsíce a 14 dní.

Nejmladším jezdcem, který kdy bodoval v MS-Superbike, je potom už výše zmiňovaný Japonec Yuichi Takeda (Honda) - naopak nejstarším náš František Mrázek (Ducati), kterému v den závodu v Mosportu 1991 bylo neuvěřitelných 55 let a 25 dní. Tehdy bodoval «Frankie» v obou jízdách.

Nejrychlejším závodem všech dob byl první závod v Monze 2013, kdy Marco Melandri (BMW) vyhrál průměrnou rychlostí 201,814 km/h.

Naopak «nejpomalejším» vítězem se stal 1989 na okruhu Oran Park Peter Goddard (Yamaha) průměrnou rychlostí pouhých 117.120 km/h.

Ve stejném závodě pak byl zaznamenán největší časový rozdíl mezi vítězem a druhým jezdcem v cíli: Australan Goddard měl v cíli náskok na svého krajana Roba Phillise (Kawasaki) skoro minutu, konkrétně to bylo 56,255 sec.

Naopak nejmenším rozdílem vyhrál Leon Haslam (Suzuki) na Phillip Islandu v roce 2010, když druhého v cíli Michela Fabrizia (Ducati) porazil o pouhých 4/1000 sec.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama