Reklama

Nastupuje nová generace jezdců

Velkolepé vítězství v MotoGP Brada Bindera (Red Bull KTM Factory Racing) na českém závodě Grand Prix je jasným důkazem toho, jaká bude budoucnost kubatury MotoGP - ostatně dosavadní průběh sezóny 2020 je toho ve skutečnosti důkazem obecně.

21-letý Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) vyhrál oba dva závody na okruhu Circutio de Jerez-Angel Nieto a vede i šampionát celkově. Jeho týmový kolega Franco Morbidelli absolvoval v roce 2020 také tři velmi dobré závody a v Brně se poprvé dostal 25-letý jezdec zaslouženě na stupně vítězů, když pouze problémy s motorem mu nedovolily získat pódium už v Jerezu. Budoucnost Yamahy je celkově hodně skvělá, Quartararo, Morbidelli a Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP) jsou všichni pod hranicí 25 let a budou tedy zřejmě vpředu v nadcházejících sezónách.

Binderův nedělní úspěch u nás v České republice byl jako vystřižený pro osnovu MotoGP: Vítězství v závodech Red Bull Rookies Cup na začátku kariéry, potom úspěchy v Moto3, Moto2 a nyní - jen ve svém třetím závodě MotoGP - vítězství v «premier class» a zároveň první vítězství pro rakouskou továrnu vůbec. A je zde ještě další mladík, 25-letý Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3) čeká na vítězství v závodě MotoGP právě od této chvíle.

A ve jmenném seznamu můžeme pokračovat: 23-letý Francesco Bagnaia (Pramac Racing) byl blízko stupňů vítězů v MotoGP v Jerezu, kdyby tento závod nemusel vzdát kvůli mechanickému problému, nyní ho zastavilo dočasně nešťastné zranění pravé nohy ve slibně rozjeté sezóně 2020. Bagnaiův současný týmový kolega Jack Miller má 25-let a tento Australan je velkým příslibem pro Ducati.

Tým Suzuki Ecstar má na dvě sezóny zajištěn dva mladé jezdce ze Španělska: Alexe Rinse (24) a 22-letého Joana Mira. Rins už prokázal, že dokáže vyhrát závody královské kubatury a vypadá, že je připraven k boji o titul mistra světa. Mir nyní skončil těsně za stupni vítězů, když předvedl zatím svůj nejlepší závod v MotoGP. Budoucnost Suzuki je opravdu lákavá.

V MotoGP tak dochází ke střídání stráží a rychlejší, mladí a hladoví jezdci jsou připraveni udělat krok z Moto2 do MotoGP. Až se vrátí po zranění Marc Marquez (Repsol Honda Team), tak bude mít plné ruce práce, ale bude to fascinující vidět na trati opět osminásobného mistra světa - stejně jako Andreu Doviziosa (Ducati Team) s Valentinem Rossim (Monster Energy Yamaha MotoGP) - jak bojují proti vycházejícím hvězdách královské kubatury v roce 2020.

Zdroj: dorna.com



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama