Reklama

Na Slovakia Ringu začal šampionát MOTOCH

Po skončení závodního seriálu Alpe Adrie jako nedílné součásti mistrovství České republiky se o víkendu konal na Slovakia Ringu premiérový závod nově vzniklého seriálu MOTOCH.

Tři roky se ke vší spokojenosti starala agentura «Slovakia Racing» o pořádání šampionátu Alpe Adria Road Racing a s ním se paralelně konalo i mistrovství České republiky a také IOEM - tedy rakouský šampionát.

Přesto byla smlouva ze strany Alpe Adria Motorcycle Union (AAMU) při mítinku těsně před Vánocemi 2016 na jednání v Opatiji vypovězena. Promotér «Slovakia Racing» totiž odmítl za změněných podmínek šampionát dále organizovat.

Ale pojďme k aktuálnímu ročníku MOTOCH 2017. Všechny kubatury měly na pořadu 2 závody a zde je aspoň stručný popis závodů jednotlivých kubatur.

V té nejslabší Moto3/125GP/125SP startoval v Moto3 pouze domácí Michal Bulík (Moriwaki), v 125GP vyhrál v sobotu Oldřich Podlipný, druhý se umístil Michal Savinkov a třetí Jan Novotný - všichni Honda.

V kubatuře 125SP vyhrál první závod Radek Lamich, druhý skončil Slovák Peter Rauch a stupně vítězů dokompletoval Michal Puškár - všichni s motocykly Aprilia.

V neděli Michal Bulík zopakoval své suverénní celkové vítězství v Moto3/125GP/125SP, v 125GP se na nejvyšší stupeň postavil Michal Savinkov, druhý byl odmávnut Jan Novotný a stupně vítězů dokompletoval sobotní vítěz Oldřich Podlipný.

V 125SP vyhrál opět Radek Lamich, druhý skončil Slovák Michal Puškár a třetí tentokrát Petr Endrst (Cagiva).

V nové kubatuře STK300 se sobotním vítězem stal Jiří Nespěšný (Kawasaki) před Slovákem Peterem Kacabou a Vojtěchem Schwarzem - oba Yamaha. Zde bylo na startu nejvíce jezdců, celkem 17!

Lokalmatador Peter Kacaba vyhrál nedělní odvetu, sobotní vítěz Jiř Nespěšný obsadil místo druhé a Vojtěch Schwarz si zopakoval sobotní pódiové umístění jako třetí.

V další spojené kubatuře Moto2/Supersport/SST 600 nestartoval v Moto2 žádný jezdec a v SST600 pouze jeden, takže se závodilo v SSP 600: V sobotu vyhrál Michal Chalupa, druhý skončil Tomáš Šubrt a stupně vítězů prvního závodu dokompletoval Rostislav Chládek.

Michal Chalupa dokázal zopakovat své vítězství i v neděli, rovněž stříbrné umístění dokázal zopakovat Tomáš Šubrt a stupně vítězů doplnil Polák Jarek Chomicz - Yamaha.

Královské kubatury SBK a STK1000 se jely společně, ovšem s oddělenou klasifikací, takže se na start postavilo dohromady celkem 20 jezdců s nejsilnějšími - tedy litrovými - motocykly.

Rakušan Kevin Sieder (Kawasaki) vyhrál sobotní závod SBK-MOTOCH před Václavem Rumlenou (Yamaha) a Milošem Čihákem (BMW).

V kubatuře SST000 vyhrál lokalmatador Jaroslav Černý (Ducati), druhý skončil při svém závodním comebacku Ladislav Chmelík (BMW) a třetí byl odmávnut Václav Bittman (Yamaha).

Hlavní nedělní závod - tedy SBK-MOTOCH - vyhrál Václav Rumlena před Stanislavem Polákem (oba Yamaha) a Richardem Balcarem (BMW).

Lokalmatador Jaroslav Černý zopakoval své vítězství ve velkých stocích, druhý byl odmávnut úřadující šampion Michal Prášek a třetí Ladislav Chmelík - oba BMW.

Celkově se dá říci, že nový seriál MOTOCH odtrhnutím od Alpe Adria už nemá tak početnou konkurenci, neboť chybí Italové, Slovinci, Chorvati, většina Rakušanů a také hodně Poláků. A nezávodí ani největší hvězda, tedy dvojnásobný vítěz Grand Prix #52 Lukáš Pešek. Ve startovním poli jsme na Slovakia Ringu rovněž postrádali české stálice minulých sezón Igora Kalába a Martina Gbelce, nebo šampiona nejslabší kubatury 2016 Olivera Königa.

Ze zahraničních hvězd zde nebyli Rakušan Julian Mayer a Bulhar Martin Choy a bohužel ani protagonisté středních kubatur, hodně rychlí Maďaři.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama