Reklama

Na Slovakia Ringu se konalo finále šampionátu Alpe Adria

Na Slovakia Ringu - ležícího 6 km od obce Orechová Potoň - se konal pátý letošní, a tedy finálový podnik šampionátu Alpe Adria. Rozhodovalo se o dalších letošních šampionech, když už před tímto víkendem bylo rozhodnuto v kubaturách 125 Sport a STK 1000.

V kubatuře 125 Sport Production už bylo o šampionu 2016 rozhodnuto před finálovým závodním víkendem na Slovakia Ringu, když se jím bez ohledu na slovenské výsledky stal Ital Danilo Di Giorgio (Cagiva). V sobotu vyhrál jeho krajan Daniele Scagnetti (Aprilia) před dalším Italem Mirco Modestim s motocyklem stejné značky a už jmenovaným Danilo Di Giorgim (Cagiva). Český jezdec Radek Lamich (Aprilia) obsadil místo čtvrté a Chorvat Denis Petric - rovněž na Aprilii - dokompletoval Top-5. Následovali domácí Peter Rauch (Aprilia), český jezdec Petr Endrst (Cagiva), další Slovák Michal Puškár (Aprilia) a jeho krajané Michal Mišák a Filip Haranta s motocykly stejné značky.

V nedělním závodě bylo pořadí na stupních vítězů úplně stejné: Vyhrál Scagnetti před Modestim a letošním mistrem Danilo Di Giorgim. Čtvrtý byl odmávnut Čech Lamich a za ním viděli šachovnicový praporek Chorvat Petric, Slovák Rauch, další český jezdec Endrst a následovali domácí jezdci Puškár, Haranta a Mišák - a to bylo složení Top-10 v kubatuře 125 SP.

V kubatuře 125GP-Moto3 sice na Slovakia Ring nepřijel Oliver König s Hondou, ale na jeho titul to nemělo vliv, neboť ohrozit ho mohl pouze v případě vítězného doublu další Čech Martin Gbelec s motocyklem Ariane. Ten ale v sobotu cílovou šachovnici neviděl a tam mu nic nepomohlo ani nedělní vítězství. V sobotu se stal vítězem britský host Cameron Horseman s motocyklem EE, za ním dojeli a stupně vítězů tak doplnili Ital Stefano Cristin a český jezdec Petr Svoboda - oba s motocykly Honda. Následovali další Ital Nicola Settimo, Top-5 dokompletoval domácí Roman Kučera. A dále byli ještě klasifikováni Čech Jan Novotný, jeho krajan Pavel Roháč a Slovinec Gregor Likar - všichni s motocykly Honda.

V nedělním závodě si sobotní smůlu vynahradil vítězstvím Martin Gbelec (Ariane), druhý skončil sobotní vítěz Horseman a na stupně vítězů se postavil i třetí v cíli Cristin. Dále byli odmávnuti Settimo, Kučera, Likar, Novotný, Roháč a Stanislav Fait (Honda).

Společně s kubaturami 125SP/125 GP - Moto3 jela nově i zbrusu nová SST300. Zde závodili převážně jezdci s motocykly Kawasaki a v cíli sobotního závodu bylo toto pořadí: Vyhrál Ital Giacomo Lorenzon před Čechem se slovenskou licencí Jiřím Nespěšným a dalším českým jezdcem Janem Novotným.

V neděli se podařila Jiřímu Nespěšnému odveta a mohl se tak postavit na nejvyšší pódiový stupeň. Spolu s ním doplnili „bednu“ sobotní vítěz Lorenzon a český jezdec Matyáš Konečný s KTM.

Velmi napínavý souboj se dal očekávat mezi dvěma maďarskými jezdci Davidem Juháczem a Alanem Gyorfim v kubatuře Superstock 600. Ovšem David Juhácz s motocyklem Honda v sobotu vyhrál a to se ukázalo být v boji o titul rozhodující a to i přesto, že v neděli šachovnicový cílový praporek neviděl. V dramatickém sobotním závodě vyhrál Juhász (Honda) o pouhých 0.141 sec před Gyorfim (Yamaha), třetí skončil a stupně vítězů doplnil Rakušan Jochen Rotter (Suzuki). Za čtvrtým Chorvatem Martinem Vugrincem (Yamaha) a pátým Rakušanem Philippem Steinmayerem s motocyklem stejné značky - Top-5 se vměstnalo do 1.185 sec! - byl odmávnut jako šestý Jiří Mrkývka s Kawasaki.

V neděli sice Juhácz cílový praporek neuviděl, ale jelikož Gyorfi prohrál s Vugrinecem o 0.165 sec., tak se David Juhász stal letošním šampionem kubatury Superstock 600. Za vítězným Vugrincem a druhým v cíli Gyorfim byl jako třetí odmávnut Rotter a do Top-4 v rozdílu pouhých 0.962 se vešel i český talent Mrkývka! Top-5 pak doplnil Steinmayer.

Rozhodnuto o titulu ale nebylo před finálovým závodním víkendem v kubatuře Supersport/Moto2. Český jezdec Igor Kaláb (Triumph) vedl o 20 bodů před Chorvatem Marinem Ivanovem (Kawasaki). Zkušený Kaláb neponechal nic náhodě a už v sobotu si zajistil letošní titul, když vyhrál o 3.840 sec. před dalším Čechem Milanem Chalupou (Yamaha) a Ivanovem. Čtvrtý byl odmávnut další český jezdec Martin Gbelec (Yamaha) a Top-5 dokompletoval se stejnou značkou motocyklu ještě Maďar Adrian Gyutai. Za Litevcem Pladasem byl na P7 odmávnut Josef Pončík a v Top-10 kromě Poláků Krajewskeho a Cabaly skončil ještě na P9 Michal Kolek.

Ačkoliv Kaláb v neděli závod nedokončil, tak ani vítězství Ivanova nic nezměnilo na dalším titulu brněnského jezdce Igora Kalába. Za Chorvatem Ivanovem byl tentokrát odmávnut jako druhý Martin Gbelec a stupně vítězů dokompletoval další český jezdec Michal Chalupa. Velký úspěch Čechů potvrdili v cíli čtvrtý Josef Pončík a pátý Michal Kolek. Druhou polovinu elitní desítky kubatury Supersport/Moto2 vytvořili Poláci Krajewski a Chomicz, a tři jezdci s českými licencemi: Na P8 Pierre Copa (Honda), a za ním ještě Rostislav Chládek a Petr Svoboda (oba Yamaha).

Kubatura Superstock 1000 už svého staronového šampiona znala, neboť Michal Prášek (BMW) obhájil loňský titul už po Mostě. K velké radosti domácích fanoušků vyhrál jak v sobotu, tak v neděli Slovák Jaroslav Černý s Ducati. V prvním závodě za ním dojel se ztrátou 12.144 sec. staronový šampion Michal Prášek (BMW), sobotní stupně vítězů doplnil host za tým DRT Racing Peter Sebestyen z Maďarska na Yamaze, tedy jezdec se zkušenostmi z WorldSBK. Polák Daniel Bukowski (Ducati) a se slovenskou licencí startující Čech Tomáš Zajíc (Yamaha) dokompletovali Top-5. Domácí Tomáš Svitok za tým Maco Racing Yamaha obsadil místo šesté a v Top-10 byli ještě odmávnuti Polák Wojciech Wrobel, Rakušan Martin Tritscher, další Čech hostující u Slováků Marek Hartl a Slovinec Matěj Kraljic.

S vítězným lokalmatadorem Černým se na stupně vítězů postavili v neděli opět druhý Michal Prášek a tentokráte Maďara Sebestyena nahradivší u DRT Pawel Szkopek, tedy polský jezdec s body z WorldSBK právě na minulém Lausitzringu. Polák Bukowski a Zajíc byli odmávnuti v Top-5, za nimi se umístili Hartl, lokalmatador Tomáš Svitok, Kraljic, Wrobel a další domácí jezdec Radoslav Drulík (Yamaha). Za zmínku určitě stojí comeback Ladislava Chmelíka v týmu Exteria BMW, ten v sobotu obsadil P13, v neděli pak dojel na stejné pozici.

V královské kubatuře Superbike sice zdaleka nebylo rozhodnuto, když rakouský talent Julian Mayer (Kawasaki) přijel na Slovensko jako lídr s náskokem pouhých 7 bodů a druhým byl před finálovým dvouzávodem dvojnásobný vítěz závodu Grand Prix 125tek z roku 2007 Lukáš Pešek (BMW).

Zkušený Lukáš Pešek ale neponechal nic náhodě, vyhrál hned v sobotu a tento svůj trumf zopakoval i v neděli. V prvním závodě ale mladý 20letý Rakušan Mayer pěkně Peška potrápil a skončil za ním jako druhý se ztrátou pouhých 0.581 sec. Třetí dojel „domácí“ Marko Jerman, hostující za tým Maco Racing. Rakušané Kevin Sieder (Kawasaki), Andreas Fichtenbauer (Yamaha) dokompletovali Top-5, za nimi byli odmávnuti Bulhar Martin Choy z českého týmu BMW Motorrad CSEU a další Rakušané Christopher Kemmer (BMW), Nico Thoni (Aprilia), Hannes Schafzahl (Kawasaki) a Patrick Dangl (BMW). Čeští spolufavorité na umístění v Top-10 Michal Šembera a Miloš Čihák - oba BMW - cílovou šachovnici v sobotu neuviděli.

V nedělním závodě královské kubatury na okruhu Slovakia Ring ležícího 6 km od obce Orechová Potôň bylo na prvních dvou místech stejné pořadí jako v sobotu, jen s tím rozdílem, že Lukáš Pešek zvítězil s náskokem 5.354 sec pře mladým Rakušanem. Třetí dojel další rakouský jezdec Sieder, který si tak vyměnil umístění v cíli se Slovincem Jermanem. Za dalšími dvěma Rakušany Fichtenbauerem a Kemmerem dojel na P7 Bulhar Choy, a Top-10 doplnili v tomto finálovém závodě další Rakušané v pořadí Schafzahl, Thoni a Dangl. Zatímco Miloš Čihák obsadil P12, tak další Čech Michal Šembera startující letos převážně v polském šampionátu za tým Golden Bros Racing obsadil P14, těsně před Richardem Balcarem.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama