Reklama

MS-Supersport: Konec týmu Ten Kate

Ten, kdo pozorně studoval startovní listina účastníků MS-Supersport na rok 2017, si nemohl nevšimnout, že zde úplně chybí nizozemský tým Ten Kate Honda - tedy zdaleka nejúspěšnější závodní stáj tohoto šampionátu v historii.

Ten Kate Team, prodloužená ruka továrny Honda se plně soustředí na závodní sérii Superbike!

První náznaky možného odchodu z MS-Supersport se objevily už v sezóně 2011, když financování závodní stáje stálo na hodně viklavých mohou. Po sezóně 2015 fúzovala Ten Kate z finančních důvodů s thajským týmem CORE, ovšem ten své angažmá velmi brzy a hodně překvapivě ukončil.

Nyní Ten Kate definitivně stáhla plachty a 2017 se bude soustředit pouze na MS-Superbike s novým motocyklem CBR1000RR, který budou pilotovat Američan Nicky Hayden a Němec Stefan Bradl.

Toto rozhodnutí Ten Kate nebylo pro bratrance Ronalda a Gerrita ten Kateových vůbec jednoduché, neboť patřili k nejúspěšnějším týmům v paddocku. Celkem sedm jezdců získalo devět titulů mistrů světa pro tyto Nizozemce. Prvním byl Fabien Foret v roce 2002, následovali Chris Vermeulen, Karl Muggeridge, Sebastien Charpentier (2x), Andrew Pitt, Kenan Sofuoglu (2x) a Michael van der Mark.

Ve stejném časovém období se stala Honda desetkrát mistrem světa konstrukrétů!

Protože pro Honda Europe nehraje kubatura Supersport na obchodním trhu prakticky žádnou roli, tak se postupně CBR600 pomalu vytratí, vynaložené investice se prostě nevyplatí. Pro Ten Kate, jednoho z největších obchodníků s motocykly Honda v Evropě byly úspěchy v MS-Supersport pochopitelně obchodním argumentem, který tak nebude v nejbližší budoucnosti vůbec nutný.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama