Reklama

MS-Superbike se nesmí stát domovem důchodců

Aby se zvedla jezdecká úroveň MS-Superbike, tak se promotér Dorna snažil v posledních letech o to, aby do šampionátu motocyklů co nejvíce podobným těm sériovým, přicházeli piloti z MotoGP. Nyní se ale strategie úplně změnila.

V posledních 10 letech jsme zažili řadu pilotů z MotoGP, kteří změnili závodní seriál na MS-Superbike, neboť už nenašli v královské kubatuře odpovídající místo, které by jim zaručovalo konkurenceschopný motocykl, nebo už nebyli dostatečně rychlí.

Max Biaggi, Carlos Checa a Sylvain Guintoli se stali mistry světa, Marco Melandri a Nicky Hayden rovněž přesvědčili o svém umění a rychlosti, naopak některá známá jména doslova pohořela: John Hopkins, Randy de Puniet, Hiroshi Aoyama, Shinya Nakano, Norick Abe nebo Makoto Tamada.

Od roku 2017 existuje v MS-Superbike s kubaturami Supersport 300, Supersport 600 a Superbike stejný třístupňový systém jako je v MotoGP. Tím se mohou týmoví šéfové soustředit na vlastní mládež a národní šampionáty tak ztratí v jejích očích prioritu, ostatně to dosavadní výsledky jen potvrzují! Šampionáty IDM, Alpe Adria, CIV a další se rozhodně svým významem nevyrovnají vlastním kubaturám v MS-Superbike.

Samozřejmě, že existují výjimky: Šampionát BSB si svou úroveň samozřejmě drží, také dobří piloti z MotoGP- nebo MS-Moto2 jsou týmovými šéfy ze šampionátu MS-Superbike rádi akcepotováni.

„Týmům samozřejmě posíláme naše doporučení, které jezdce bychom raději preferovali. Ovšem poslední slovo mají týmy a jejich sponzoři. Teď nám třeba chybí v šampionátu MS-Superbike nějaký Francouz. Nám by pomohlo, kdyby se jeden ve startovním poli WorldSBK 2018 objevil. Pořadatel závodu Magny-Cours by byl určitě šťastný. Sylvain Guintoli se stal 2014 mistrem světa, je to Francouz a má ten správný punc pro šampionát. My ale dáváme rovněž přednost naším mládežníkům, příkladem je Toprak Razgatlioglu, který pochází z našeho mistrovství a nyní se dostane až do Top-kategorie, tedy úplně nahoru. Nepotřebujeme jezdce jako je Loris Baz, jen proto, že už nenašel v MotoGP žádné místo. Samozřejmě, že je Baz dobrým jezdcem. Nesmíme ale zapomenout, že ex-piloti z MotoGP mají rovněž finanční požadavky, které se v šampionátu MS-Superbike častokrát nedají vůbec splnit“, vysvětluje celou problematiku Daniel Carrera, SBK Managing Director a na závěr dodává: „MS-Superbike se nesmí stát domovem důchodců“.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama