Reklama

MS-MotoGP v Austinu: Čísla a fakta k tomuto závodu

2017 se koná popáté závodní víkend MotoGP na okruhu «Circuit of the Americas» v Austinu. Jestě předtím, než začne lov na lídra šampionátu Mavericka Vinalese, tak se společně podívejme na všechna důležitá fakta vztahující se k GP v Austinu.

Délkou 5,5 kilomterů, 20 zatáčkami a 40 metry výškového rozdílu je «Circuit of the Americas» ve státě Texas hodně náročný. A jezdí se zde proti směru hodinových ručiček.

2013 absolvovali piloti MotoGP na tomto neobvyklém okruhu s 11 levými a 9 pravými svůj první závodní víkend. Marc Márquez 2013 vyhrál v Austinu poprvé a své vítězství dokázal opakovat také v sezónách 2014, 2015 a 2016.

A zde jsou ta nejdůležitější fakta a statistické údaje:

• Celkem se konalo v USA už 29 závodů Grand Prix: Daytona viděla 2 závody, Laguna Seca 15, Indianapolis 8 a Austin 4.

• Marc Márquez vyhrál dosud všech svých osm závodů MotoGP na území USA: Čtyřikrát v Austinu, třikrát v Indianapolis a 2013 v Laguna Sece. A pouze jednou nevystartoval Márquez z Pole-Position. 2013 v Laguna Sece to bylo z pozice druhé, Pole-Position si zajistil Stefan Bradl.

• Jedinými jezdci, kteří stále ještě závodí a na území USA už dokázali v MotoGP vyhrát, jsou potom Valentino Rossi, Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo a Marc Márquez.

• Ducati v posledních třech letech vždy měla v Austinu jezdce na pódiu: Andrea Dovizioso v letech 2014 a 2015 a Andrea Iannone 2016.

• Jorge Lorenzo zde byl vloni odmávnut jako druhý, což je zatím nejlepším umístěním jezdce s motocyklem Yamaha v Austinu.

• Maverick Vinales zde dojel vloni čtvrtý, hned za ním jeho tehdejší týmový kolega v tovární stáji Suzuki Aleix Espargaró. Bylo to poprvé od závodu GP San Marina 2007, kdy dva jezdci Suzuki skončili v Top-5. Tehdy to byli Chris Vermeulen a John Hopkins, ti dokonce získlai místa na pódiu, když byli odmávnuti na druhém, respektive na třetím místě.

• Všichni jezdci, kteří v uplynulých čtyřech letech stáli v Austinu na pódiu, pocházeli ze Španělska nebo z Itálie.

• Všichni vítězové posledních tří závodů Moto2 v Austinu budou nyní závodit v MotoGP: Alex Rins, Sam Lowes, Maverick Vinales.

• Všichni tři piloti z pódiových stupňů v Austinu z kubatury Moto2 – Rins, Lowes, Zarco – závodí nyní v kubatuře MotoGP.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama